Novak ratuje već dva meseca! Ovo su ključni datumi i događaji u celom slučaju

15.01.2022

07:48

0

Autor: 24sedam

Na nekoliko sati pre konačne odluke o Đokovićevom boravku u Australiji pravimo retrospektivu najvažnijih dešavanja

Novak ratuje već dva meseca! Ovo su ključni datumi i događaji u celom slučaju
djokovic sud cekic - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Baker/Profimedia

Nećemo još dugo čekati da nam sudija Dejvid Džon O'Kalahan saopšti šta će biti sa Novakom Đokovićem.

Noć između subote i nedelje po srpskom vremenu doneće dugo očekivani odgovor. Baš dugo. Zapravo je cela priča zvanično započela sredinom novembra.

Ovo je retrospektiva najvažnijih datuma, u dan opisano kad se šta dogodilo i prikaz kako je sve izgledalo savršeno normalno sve do Đokovićevog sletanja u Australiji.

18. novembar - Đoković dobija privremenu vizu (podrvsta 408). Ovaj dokument omogućava ljudima da rade u Australiji u kratkom vremenskom periodu, a oznaka 408 pokriva sportske aktivnosti.

29. novembar - Ministar zdravlja Greg Hant piše Kregu Tiliju, prvom čoveku Tenis Australija i obaveštava ga da igrači koji žele da uđu u Australiju bez karantinskog perioda moraju biti potpuno vakcinisani i ne mogu navesti prethodno zaražavanje kao razlog za izuzeće.

16. decembar - Novak Đoković radi dva testa na koronavirus, brzi i PCR jer je saznao da su neki košarkaši Barselone pozitivni, a sa njima je bio dva dana ranije.

17. decembar - Đoković je deo javnog skupa, ali u tom trenutku još nema rezultate testiranja.

18. decembar - Novak odlučuje da da unapred zakazani intervju francuskom "Ekipu" iako je njegov test na Kovid-19 bio pozitivan. Prema rečima novinara, srpski as insistira na nošenju maske i držanju distance sve vreme razgovora.

30. decembar - Đoković dobija pismo od šefa medicinske službe Tenis Australije u kom ga obaveštavaju da mu je omogućeno "medicinsko izuzeće od vakcinacije" zasnovano na činjenici da je nedavno preležao koronu.

1. januar - Srpski teniser dobija automatizovanu onlajn potvrdu preko veb-sajta/aplikacije Australian Travel Declaration da je ispunio uslove za "dolazak u Australiju bez karantina tamo gde je to dozvoljeno jurisdikcijom vašeg dolaska".

5. januar - Đoković letom iz Dubaija stiže na aerodrom u Melburnu ne znajući da ga očekuje "pakao".

6. januar - U ranim jutarnjim satima, tokom noći tačnije, Đokovića intervjuiše granična služba, koja odlučuje da mu ukine vizu i prebacuje ga u pritvor, u hotel za izbegla lica.

6. januar - Đokovićevi advokati pokreću proces obaranja odluke o oduzimanju vize. Novak dobija dozvolu da ostane u Australiji do 10. januara za kada je zakazano suđenje.

10. januar - Sud nalazi da nije bilo osnova da se Đokoviću oduzme viza i naređuje vraćanje dokumenata i puštanje Novaka na slobodu.

10. januar - Novak se obraća javnosti i poručuje da je u Australiju došao da igra na turniru i da se to nije promenilo.

13. januar - Žreb za Australijan open spaja Novaka Đokovića i Miomira Kecmanovića već u prvom kolu. Šuška se o novom ukidanju vize, ali je Novakovo ime i dalje u žrebu.

14. januar - Ministar za imigracije Aleks Hok koristi svoje diskreciono pravo i ukida vizu Novaku Đokoviću jer je "zabrinut za zdravlje" i našeg asa vidi kao svojevrsnog idola antivaksera.

14/15. januar - Suđenje prebačeno na Federalni sud Australije, konačna odluka očekuje se posle ponoći. Đoković vraćen u hotel užasa uz stalnu pratnju dva uniformisana lica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike