Sve, baš sve o novoj sezoni Superlige: O velikim promenama, VAR-u, transferima, Zvezdi, Partizanu...

16.07.2021

06:00 >> 07:41

0

Na otvaranju igraju Čukarički i Voždovac

Sve, baš sve o novoj sezoni Superlige: O velikim promenama, VAR-u, transferima, Zvezdi, Partizanu...
Copyright MN Press

Malim beogradskim derbijem, između Čukaričkog i Voždovca počeće nova sezona u Superligi Srbije. Nešto kasnije Crvena zvezda će ugostiti Vojvodinu u derbiju uvodnog kola, dok su ostali mečevi zakazani za sutra, preksutra i ponedeljak.

Umesto 20, ove sezone će biti 16 klubova. U niži rang su se preselili Rad, Javor, Inđija, Zlatibor, Mačva i OFK Bačka, a novi članovi su Radnički 1923 i Kolubara. Kao i sezonama za nama, pretpostavljamo da će se borba za titulu voditi između “večitih rivala”.

Inače, moramo i da spomenemo i broj klubova. Kao što je rečeno, biće ih 16, mada… Fudbalski savez Srbije je polovinom juna doneo odluku o 14 ekipa. Međutim, dve nedelje kasnije, početkom jula, FSS je svoju odluku poništio i odlučio da će Super liga ipak imati 16 ekipa.

Ponovo će se na našim terenima igrati i mečevi doigravanja, bez podele bodova na kraju preliminarne faze. Takmičenje će na kraju ove sezone napustiti dve ekipe.

Ali novi klubovi nisu jedine novine u novoj sezoni. Najveća promena će biti primena VAR tehnologije na mečevima našeg elitnog ranga takmičenja.

Takođe, promenjena je odluka o broju stranaca. Broj igrača koji istovremeno mogu biti na terenu ostao je isti, četiri, ali je značajna novina njihov neograničen broj na klupi za rezervne igrače.

Pročitajte još:

Došlo je i do promene u vezi sa brojem bonus igrača. Klubovi su dužni da meč započnu sa barem jednim domaćim igračem uzrasta do 21 godine, a njega tokom meča mogu zameniti isključivo domaćim igračem istog uzrasta.

Na stadionima širom Srbije biće ponovo i publike, ne u punom kapacitetu, ali je sve bolje od praznih tribina. U ovom trenutku prisustvo gledalaca je ograničeno na 50 procenata kapaciteta svake tribine.

Ali, da se vratimo najvažnijim akterima, klubovima…

U narednim redovima ćemo vas ukratko upoznati sa timovima koji će se u sezoni pred nama takmičiti u elitnom rangu. Predstavićemo ih po redosledu plasmana iz sezone za nama. Da li je bilo promena trenera, ko je od igrača došao, ko otišao, kako su igrali na pripremama… Zvezda, Partizan, Čukarički i Voždovac igraće i u Evropi…

Krenućemo od prvaka, odnosno osvajača “duple krune“, ekipe Crvene zvezde koja i ove sezone ima velike ambicije. Okosnica tima je sačuvana, dovedeni su Aleksandar Dragović, (povratnik) Nenad Krstičić, Luis Dioni i Petar Stanić, dok će Ohi Omojiužanf stići u januaru.

pročitajte još:

Takođe, Srđan Babić je vraćen sa pozajmice iz Portugalije. Otišli su Nemanja Milunović i Dijego Falćineli, a moguć je još i neki odlazak, jer kako se u Ljutice Bogdana često kažu prelazni rok je živa stvar.

Uostalom, crveno-belima biće potreban veliki broj igrača jer veoma brzo kreću i obaveze u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Na pripremama u Austriji odigrane su četiri utakmice, uz tri pobede i jednog remija.

Uvodno kolo će obeležiti još jedan duel timova iz Beograda i Novog Sada. Proleter će ugostiti ekipu Partizana koji je pripreme odradio u Sloveniji, a ekipa Aleksandra Stanojevića je imala učinak kao i večiti rival. Pobeđeni su Koper, Krakovija i Rostov, dok je protiv Mure bilo 2:2.

pročitajte još:

Ove sezone Partizan će biti jači za Sinišu Saničanina, Danila Pantića i Rikarda Gomeša, a tokom priprema u Ptuju nametnuli su i mlađi igrači, na primer Milovanović, Baždar, Đorđević i Subotić.

Na pripremama u Sloveniji nisu bili Filip Holender i Sejduba Suma, a probleme sa povredama imali su Obradović, Brežančić i Jović.

Otišli su Maki Banjak i Periša Pešukić, ali je Stanojević, kao i Stanković sačuvao okosnicu tima. Inače, crno-bele očekuju i kvalifikacije za Ligu konferencija.

Iza Crvene zvezde i Partizana bio je Čukarički koji će se takođe takmičiti u Ligi konferencija. “Brđani” su tokom boravka u Sloveniji odigrali i pet kontrolnih susreta. Slavili su protiv Radomlja (1:0), Jadran Dekanija (2:0), Arsenala iz Tule (3:1) i Olimpije (2:1), i za kraj su upisali remi protiv izrealskog Ašdoda (1:1).
Ekipu Dušana Đorđevića napustili su Birmančević, Eze i Endijae, ali su zato stigli Roganović, Janković, Čolić i Kembel.

Pročitajte još:

I poslednji predstavnik Srbije u UEFA takmičenjima je Vojvodina. U novu sezonu, novosadska “Stara dama” ulazi sa novim šefom struke, a to je Slavoljub Đorđević koji je nasledio Nenada Lalatovića. Može se reći da je promena na klupi Vojvodine (čitaj odlazak Lalatovića) izazvala mnogo veću pažnju javnosti, ali se mora napomenuti da su stigli Bastajić, Cucin, Busnić i Stevanović.

Kada je reč o pripremama u Sloveniji, Voša je u prvom meču pobedila poljski Slask rezultatom 1:0, potom je doživela poraz od Maribora – 1:4. Onda je remizirala sa šampionom Slovenije, ekipom Mure rezultatom 1:1, da bi pred sam povratak u Novi Sad, pobedila hrvatsku Goricu sa 2:0.

Ali to nije bilo sve, pošto je u subotu pred nekoliko stotina navijača, odigrala poslednji test meč. Međutim, na “Karađorđu” u duelu sa Makabijem iz Netanje golova nije bilo. Preostali timovi će imati obaveze samo u Srbiji

TSC u novu sezonu ulazi sa novim stadionom (neće odmah biti u upotrebi), ali i sa nekoliko novih igrača. To su Pinto, Marsenić, Čarapić, Vukić, Krstić, Stanojlović i Ćalušić.

Pročitajte još:

Ekipa Mladena Krstajića je na Bledu u Sloveniji odigrala tri test utakmice. Pobedio je tim iz Bačke Topole Tabor Sežanu sa 2:0, Šibenik sa 1:0, ali su na kraju izgubili od Tuzla sitija sa 4:2.

Generalna proba bila je u Osijeku, gde je domaćin slavio sa ubedljivih 3:0.

I u Radniku je bilo promene trenera, pa je umesto Đorđevića došao Igor Bondžulić, a promena je bilo i u igračkom kadru. U Vojvodinu je otišao sada već bivši kapiten, Stevanović, kao i najbolji strelac tima, ali i i lige, Milan Makarić. Potpisali su Malešević, Janjić, Medić, Ilić i Nedeljković.

Radnik se osim u Surdulici pripremao i na Zlatiboru i odigrao nekoliko test mečeva. Sa subotičkim Spartakom su odigrali 2:2, kao i sa tuzlanskom Slobodom. Mornar iz Bara je savladan sa 2:0, da bi u generalnoj probi izgubili od Mladosti sa 3:0.

Lučanska Mladost, predvođena novim šefom stručnog štaba Ivanom Stefanovićem, pripremala  se kod kuće i na Zlatiboru. Kao što je rečeno, pobedili su Radnik i Spartak.

Proleter je doveo zvučno pojačanje, Andriju Kaluđerovića, koji je prošle sezone igrao za Rad, a uoči prvog kola potvrđeni su novi transferi. Reč je o vezisti Stefanu Mihajloviću, napadaču Dilanu Ortizu i levom beku Bravu.

 

Kada je reč o pripremama, prvo su trenirali u Staroj Pazovi, gde su izgubili od Krila Sovjetov. Kasnije su se preselili u Tursku, gde su sa Zarjom Lugansk odigrali dva meča. U jednom su pobedili, a u drugom izgubili. Rezultat je bio u oba slučaja 2:1. Sa Botevim su igrali nerešeno – 1:1.

Metalac je prošle sezone ostavio odličan utisak, a može se reći da je tako bilo i na pripremama na Zlatiboru. Bili su maksimalni, četiri od četiri. Izabranici Žarka Lazetića su savladali Dečić iz Crne Gore (1:0), Kolubaru (1:0), Voždovac (1:0) i na kraju Zlatibor (3:2).

Onda su u Kragujevcu, na “Čika Dači” savladali Radnički 1923 rezultatom 3:0, a juče i srpskoligaša i komšije iz Gornjeg Milanovca, Takovo, sa 4:0.

Posted by FK Metalac on Четвртак, 15. јул 2021.

 

Nova lica će biti Vasilije Đurić, Nemanja Stojić, Marko Šarić i Filip Bačkulja koji je došao na jednogodišnju pozajmicu.

Na Zlatiboru su se pripremali i igrači Spartaka, a ekipa Vladimira Buača je izgubila od Mladosti sa 1:0, ali i remizirala sa Mornarom – 2:2.

Kada je reč o igračkom kadru, nove ugovore su potpisali David Dunđerski, Noboru Šimura i Andrija Milić, a novi član je postao Vuk Bogdanović, kao i Slađan Rakić i Milan Jezdimirović. Nemanja Tekijaški je otišao u Poljsku.

Napredak je uoči početka priprema obavio značajan posao, pošto je nastavio saradnju sa iskusnim šefom struke, Milanom Đuričićem. U danima posle potvrđena su i angažovanja novih fudbalera.

Posle Saše Marjanovića produžena je saradnja i sa vezistom Markom Tomićem, a stigli su i novi golmani. To su Nikola Vasiljević (došao na pozajmicu iz Crvene zvezde) i Rastko Šuljagić. Poziciju desnog beka su popunili Stefan Jovanović (OFK Bačka) i Stefan Dabić (Mačva).

Konkurenciju u vezi su pojačali: Marko Pantić (OFK Bačka), Nemanja Krstić (Zlatibor) i Mlađan Stevanović (Dinamo, Vranje), a u napadu mladi Đorđe Jovanović (Sloga, Požega). Kruševljani su ipak naglasili da je njihovo najveće pojačanje ovog leta, defanzivac i internacionalac Dejan Kerkez, povratnik u srpski fudbal iz portugalskog Maritima, ranije član subotičkog Spartaka.

Kruševac su napustili golman Miloš Ostojić, štoper Igor Zonjić, doskorašnji kapiten Miroljub Kostić, ofanzivni vezista Luka Milunović i štoper Miloš Milovanović.

Deo priprema je obavljen u Makedoniji. Protiv Rabotničkog nije bilo golova, bugarski Neftohimik je deklasiran sa 6:0, a za kraj je pobeđena ekipa Skoplja sa 1:0.

Novi Pazar je u sezoni iza nas uz mnogo muke sačuvao superligaški status, a onda je bilo i problema sa licencom. Ipak, na kraju je sve rešeno, pa će se Pazarci i naredne sezone takmičiti u elitnom rangu.

Velika novina je da će ih voditi iskusni Milan Milanović koji je kao i Kaluđerović (Proleter) i Busnić (Vojvodina) napustio Rad posle selidbe u Prvu ligu Srbije.

U jednom danu (15. jun) predstavili su čak deset novih fudbalera. To su Stefan Dimić,  Bojan Balaž, Miloš Ostojić (golman), Nemanja Andrijanić (golman), Danilo Bacanović (pozajmica iz Proletera), Lazar Mihajlović, Luka Ratković, Faruk Bihorac, Dejan Parađina i Nemanja Kojčić.

Kasnije su stigli i Milan Joksimović, Faris Handžić, Miljan Momčilović (pozajmica iz Partizana), Tamirlan Džhamalutdinov, Stefan Lončar i Nemanja Mladenović.

🔵⚪🔵⚪🔵⚪🔵NEMANJA MLADENOVIĆ NOVI FUDBALER NOVOG PAZARA Nemanja Mladenović (28) tokom karijere nastupao je za norveški…

Posted by Fk Novi Pazar – Zvanična stranica on Среда, 14. јул 2021.

 

Na Zlatiboru su odigrane četiri test utakmice i to sa albanskom Vlaznijom (2:2), Rudarom iz Prijedora (0:0), Slobodom iz Tuzle (1:1) i Mornarom iz Bara (1:4).

U generalnoj probi, savladali su Rudar iz Pljevalja, rezultatom 1:0.

Radnički iz Niša bio je zanimljiv za javnost zbog dešavanja vezanih za Nenada Lalatovića. Napustio je Vojvodinu na kraju protekle sezone i vratio se u Niš. Počeo je sa angažovanjem novih fudbalera, pa su dovedeni Damir Kahriman, Vukadin Vukadinović, Nikola Vujadinović, Aleksandar Pejović, Vanja Ilić, Borko Duronjić, Miljan Škrbić i Rioheji Mićibući, a ugovor sa klubom produžio je Aleksandar Kovačević.

pročitajte još:

Onda je Lalatović dobio ponudu iz Saudijske Arabije, pa je na klupu ponovo seo Aleksandar Stanković koji je i vodio ekipu do kraja prethodne sezone.

Pripremali su se u Termama Čatež. Učinak je bio sledeći: savladao je Radnički Brežice sa 8:1, Tabor Sežanu sa 5:4 i Krško sa 3:1. U poslednjem meču sa rumunskom Univerzitateom 1948 iz Krajove nije bilo golova.

Kao što je rečeno, Voždovac i Čukarički će otvoriti sezonu pred nama. Ekipa Predraga Rogana je prvo u Staroj Pazovi pobedila podgoričku Budućnost sa 1:0, a onda je usledila selidba na Zlatibor. Na planini iznad Užica savladana je ekipa Mladosti iz Lučana rezultatom 2:1, a onda je usledio poraz od Metalca od 1:0. Utakmica protiv ekipe Rudara iz Prijedora završena je bez golova.

Za kraj je odigrana i generalna proba, sa novim superligašem Kolubarom. Bilo je 1:1.

“Zmajeve” je napustio Jovan Nišić, a stigli su Miloš Pantović, Nemanja Cvetković, Filip Stanisavljević, Mihajlo Blagojević, Marko Mijailović i Stefan Jaraković. Novajlije su Radnički 1923 i Kolubara

U elitnom takmičenju ponovo su Kragujevčani, odnosno Radnički 1923. Ekipa Vladimira Radenkovića (predstavljen početkom juna) je tokom priprema pobedila Novi Pazar sa 1:0, a onda vezala tri poraza, od podgoričke Budućnosti sa 2:1, od Krila Sovjetov sa 3:0 i od Makabija Netanje sa 2:0.

Ni u generalnoj probi nisu bili uspešni jer ih je pobedila ekipa Metalca sa 3:0.

Radnički 1923 – Metalac 0:3Poraz u generalnoj probi od komšija iz Gornjeg Milanovca.🔴🔴🔴#gorfc #kragujevac…

Posted by FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica on Субота, 10. јул 2021.

Kada je reč o transferima, stigao je Borisav Burmaz nekadašnji kapiten omladinaca Crvene zvezde, kao i Uroš Blagojević, još jedno Zvezdino dete. Otišli su Lazar Petrović, Nikola Rađen, Radovan Avram i Slađan Nikodijević.

I za kraj smo ostavili debitanta iz Lazarevca. Kolubaru je trebalo da vodi Dragan Radojičić, ali je on smenjen nedugo posle promocije. Umesto njega je došao Dejan “Švaba” Đurđević, a za sportskog direktora je imenovan Zoran Jovičić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde. Mora da se spomene i učinak Zorana Milinkovića koji je učestvovao u istorijskom rezultatu, odnosno plasmanu u najkvalitetnije takmičenje.

pročitajte još:

Lazarevački klub napustilo je desetak fudbalera, a nova imena su Bogdan Mladenović, Stefan Marjanović, Luka Velikić, Nikola Eskić, Dejan Tumbas, Nemanja Andrić, Dušan Puletić, Nenad Kočović, Đurađ Dobrijević, Dimitrije Petronijević, Miloš Filipović, Vasilije Bakić i Ljubiša Pecelj.

Kolubara je u generalnoj probi odigrala nerešeno sa Voždovcem – 1:1, a pre toga je i izgubila od Metalca sa 1:0, pobedila Sutjesku sa 1:0, Rudar iz Pljevalja sa 4:1 i Rudar iz Prijedora sa 1:0.

Na startu sezone gostovaće Napretku čime će ovo kolo biti i zatvoreno, a svi mečevi biće prenošeni na TV Arena sport. Superliga Srbije, 1. kolo:

Čukarički – Voždovac (17:55)
Crvena zvezda – Vojvodina (20:00)

Subota:
TSC – Novi Pazar (17:55)
Proleter – Partizan (21:00)

Nedelja:
Spartak – Radnički Niš (18:55)
Mladost – Radnički (21:00)

Ponedeljak:
Radnik – Metalac (18:55)
Napredak – Kolubara (21:00)

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike