Pojačanja su nam potrebna, ali ne po svaku cenu: Stanojević detaljno o Partizanovom timu u novoj sezoni

09.07.2021

15:13

0

Autor: Adam Štulić

Trener crno-belih podvukao crtu posle dvonedeljnog rada u Sloveniji

Pojačanja su nam potrebna, ali ne po svaku cenu: Stanojević detaljno o Partizanovom timu u novoj sezoni
Copyright Promo/M.Todorović/FK Partizan

Fudbaleri Partizana ulaze u ciljnu ravninu što se tiče priprema za nastupajuću sezonu. Dvonedeljni rad u Sloveniji je završen, pa je pred Aleksandrom Stanojevićem i njegovim stručnim štabom ostalo fino podešavanje linija za prve izazove na nacionalnoj i međunarodnoj sceni.

Po završetku priprema u nekadašnjoj jugoslovenskoj republici strateg „parnog valjka“ je podvukao crtu i za beogradske medije detaljno pričao o planovima za sezonu koja kuca na vrata.

– Neka bude osmica. Devetka i desetke su visoke ocene. Zadovoljan sam uslovima, terenima, smeštajem, motivisanim igračima – ocenio je Stanojević rad u Sloveniji, dodavši da se startnih 11 nisu iskristalisali na četiri prijateljska meča.

Iliev i Stanojević, FK Partizan/Miroslav Todorović

– Uvek imate šest, sedam igrača koji bi trebalo da igraju, ali – nije. Kod nas se tim uvek menja, kombinujemo. Uvek imam dva igrača za jedno mesto. Najbolje se to vidi na primeru zadnjeg veznog: nekad počinju Zdjelar i Jojić, nekad Jojić i Šćekić, nekad Zdjlera i Šćekić. Zatim bočni igrači, bekovi… Novajlije su zaoštrile konkurenciju. Nemamo standardan tim, tako naprosto funkcionišem. Zato i kažem da je svaki igrač slobodan da ode pod uslovim da nije spreman za svakodnevne rotacije.

Ono što posebno raduje sve u Humskoj jesu izdanja momaka iz omladinske škole, od koji su se neki ozbiljno nametnuli za značajniju ulogu u najboljem timu.

– Nezahvalno mi je da pričam o mladima, ali su se Marko Milovanović i Samed Baždar dobro pokazali. Pokazali da mogu ozbiljno da konkurišu za tim, a i Nikola Terzić je prijatno iznenadio. Ostale ni ne računam kao mlađe. Subotić i Đorđević su nešto nagovestili, videćemo šta je najbolje za mlade štopere, da li da odu negde da igraju ili da ostanu i treniraju sa nama. Pričaćemo sa njima, ali i igračima kojima bi možda bilo bolje da odu negde na kaljenje.

Milovanović Promo/FK Partizan

Potom se Stanojević detaljnije posvetio timu koji će početi sezonu. Krenulo se od golmana…

– Stojković ima status prvog golmana, uvek. Bio je i prošle sezone. Vladimir je naš kapiten, prvi golman i dok je ovde biće tako. Ko će i koliko braniti zavisi od hiljadu razloga. Primera radi, da li će Stojković ići ili ne. Imamo Popovića kome verujem 100 odsto zbog stabilnosti, a Stevanovića uvek možete da koristite. Kao što ne znam koja su dva standardna zadnja vezna ili bočna igrača, tako je i sa golmanima. Kod mene to ne postoji. Znate da ne dajem diplomatske odgovore, stvarno je tako.

U zadnju liniju je stigao doskorašnji štoper Vojvodine Siniša Saničanin, koji je zauzeo mesto levog centralnog fudbalera u defanzivi, dok se Vujačić pomerio na desnu stranu.

– Što se poslednje linije tiče, sačekajmo malo jače situacije da donesemo neki sud. Saničanin se dobro uklopio, zasad smo zadovoljni, ali tek očekujemo da bude bolji kad se navikne na zahteve. Obradovićeva povreda nam je poremetila planove, drugi put se to dešava, ovo je stvarno bila mehanička povreda, ništa nije kriv… Odavno ga nisam video motivisanijeg uoči priprema, ali smo zbog takvih situacija odložili proveru sa Tabor Sežanom. Igraće samo najspremniji, Nas to ne remeti, jer smo kombinovali na levom beku. Na desnom je Živković popravio dosta fazu odbrane, dobro je igrao, sigurno će imati bolji status. Prijatno je iznenađenje. Biće i Marko u konkurenciji kao što su Obradović i Urošević na drugoj strani.

24sedam/Katarina Mihajlović

Dolaskom Rikarda, trebalo bi da se promeni pozicija Filipa Holendera.

– Moj stil podrazumeva intenzitet u oba pravca, što zahteva veliku potrošnju. Najviše se troše bočni igrači i napadači. Smatram da je Holenderova najbolja pozicija drugi napadač, što je igrao u Honvedu, dao dosta golova… Možemo i desno da ga koristimo. I levo, mada… Na toj strani je Jović postao reprezentativac, moramo da držimo tu priču. Pantić je pokazao da na njega ozbiljno može da se računa. Ako ovako nastavi tražiću mu mesto da igra, jer dobrom fudbaleru morate da nađete mesto, makar igrali sa četvoricom istih…

Pantić, Rikardo i Saničanin u potpunosti su zadovoljili Stanojevića.

– Pantić je praktično starosedelac, ali mi je pokazao da ubrzava igru, želeo sam da bude konkretniji, direktniji, opasniji po gol rivala. On to radi i na treninzima, ozbiljno me raduje. Saničanin ima reputaciju kao standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine, igrao je utakmice na višem nivou, stalno napreduje. Rikardo nam je doneo ozbiljnost u napadu, ali neke situacije rešava sam, pošto se još nismo sinhronizovali. Već je igrao sa Dačom Pantićem, Pavlovićem…

Kad očekujete Rikarda na maksimumu?

– Poslednju kontrolnu utakmicu je igrao 60 minuta, prirodno je što nije u punoj snazi, a meni je važna sinhronizacija. Sve možete da napravite, ali sinhroznizaciju u fazi napada teško. Došao je Pantić, Holender će promeniti poziciju, to je meni veći „problem“ nego spremnost Rikarda. Došao je Gomeš u dobrom stanju i biće spreman za prve dve utakmice na otvaranju sezone. Imali smo situaciju da su Natho i Rikardo odradili samo tri zajedničja treninga. Nije lako, pa i da su došli na početku priprema malo bi nam vremena bilo. Radićemo sve u hodu, kad dođe Holender.

Rikardo Gomeš, FK Partizan/Miroslav Todorović

Istakao je temperamentni stručnjak da su Partizanu potrebna pojačanja, ali da ih u Humskoj neće dovoditi po svaku cenu.

– Dok pobeđujete ne postoji – „hitno“. Ako je suprotno, odmah je „hitno“. Suštinski, tražimo stranca koji može da igra bočnog ili drugog napadač. Jednog smo našli i klub je želeo da plati obeštećenje od 1.500.000 evra (Žilijen Ngoj, op. aut). Dakle, nije problem u tome. Ne želimo da dovodimo igrače za koje nismo sto odsto sigurni da mogu da prave razliku. Imamo rešenja, na tržištu su, ali nismo sto odsto sigurni. Zbog rada na sinhronizaciji meni ne odgovara trenutno što je Holender bio van stroja, a Jović se povredio. Ključna stvar je povratak Rikarda, tu smo popunjeni. Na vreme su nam došli igrači bez obeštećenja, ali želimo još jednog igrača. Tražimo ga. Kao što tražimo i u drugim linijama, za slučaj da neko ode. Neka rešenja već imamo. Nećemo dovoditi po svaku cenu, a videli ste na primeru igrača iz Belgije da je klub bio spreman da dovede nešto za sadašnjost i budućnost – rekao je Stanojević, pre nego što je konkretizovao profil igrača koji se traži.

– Uvek sam za zdravu konkurenciju i mislim da su nam pojačanja potrebna. Stranac koji preuzima odgovornost. To znaju i ljudi iz kluba. Mi smo se pokrili na svim pozicijama, ali imate i situaciju kod konkurenta da stranac menja stranca. Mada, možda i mi imamo situaciju da nam Lazara Markovića menja reprezentativac Mađarske ili će Filipa Holendera menjati Markec, koji je igrač kakvog kalibra.

Najavio je Stanojević na okupljanju da bi voleo da promeni  formaciju u 3-5-2, ali je od te ideje u ovom trenutku odustao.

MN Press

– Voleo bih, ali nam i dalje neki igrači ne dozvoljavaju da igramo u sistemu 3-5-2 ili 3-4-3. Želimo da otvaramo igru sa štopera i bekom koji će se manje pojavljivati, hoćemo da igramo sa tri pozadi, pa pređemo na četiri. I to ćemo uraditi. Opet, zavisi, imate Natha i Jovića koji vas vezuju za određeni sistem. Teško je neke igrače staviti u neke sisteme, ali dolaskom Saničanina imamo mogućnost da igramo sa trojicom pozadi.

Jedina „mrlja“ na pripremni period u Humskoj jeste odustvo Sejdube Sume, koji je zbog administrativnih problema propustio celokupan predsezonski rad.

– Status ne može da mu bude isti kao igrača koji su prošli kompletne pripreme. Konkuriše za tim. Što se mene tiče, ako na treningu bude najbolji status će mu se promeniti i igraće. Sve zavisi od njega. Naravno da ću uvek staviti najboljeg igrača. Trenutno nije u istom statusu, ali pitajte me za sedam dana i kazaću vam tad da li se status promenio ili ne. Trenutno, nije blizu statera – kazao je Stanojević, otkrivši da bi voleo kada bi trofej evropskog šampiona otišao u Italiju.

Pročitajte još

– Najvijam za Italijane, sigurno će im nedostajati levi bek Spinacola, zbog ulaska u igru. Sa trenerske strane me interesuje da li će Englezi napasti Azire visoko ili će ih sačekati. Voleo bih da Mančinijev sastav osvoji pehar na gostujućem terenu – istakao je Aleksandar Stanojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike