Stiglo je mnogo "crnih" vesti! Ivković, Vukotić, Nikolić, Pantelić, Jelovac, Miler... Dali su mnogo sportu, a u 2021. smo ostali bez njih

31.12.2021

16:00

0

Autor: 24sedam

Bilo je mnogo tužnih vesti u godini za nama

Stiglo je mnogo "crnih" vesti! Ivković, Vukotić, Nikolić, Pantelić, Jelovac, Miler... Dali su mnogo sportu, a u 2021. smo ostali bez njih
sportisti - Copyright MN Press ATAImages

Godinu na isteku, nažalost obeležile su i smrti brojnih sportista i trenera. Napustile su nas ličnosti, kako iz naše zemlje, tako i iz regiona i inostranstva. Iza svakog od njih ostao je trag i sećanje na sve što su uradili u svojim sportovima.

Dušan Duda Ivković (1943 - 2021)

Sredinom septembra, preminuo je legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković, u 78. godini. Od legendarnog igrača, a kasnije i stratega opraštala su se velika košarkaška imena, a mnogo njih je i došlo da ga isprati na večni počinak. Održana je i komemoracija u Skupštini Grada Beograda, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u porodičnoj grobnici.

MN Press
 

Igračku karijeru proveo je u Radničkom, a kasnije je kao trener radio u Partizanu, Arisu, Radničkom, Šibeniku, Vojovodini, PAOK-u, Panioniosu, Olimpijakosu, AEK-u, CSKA i Dinamo i Efesu. Bio je selektor Jugoslavije, od 1988. do 1996. godine, a onda i Srbije od 2008. do 2013.

Milenko Savović (1960 - 2021)

Naša košarka, nešto ranije, u martu, ostala je bez još jednog velikog imena. To je Milenko Savović, legendarnog igrača, koga su navijači crno-belih nazvali i "Sveti Sava". Nekadašnji as Partizana preminuo je u 60. godini od posledica virusa korona, a sahranjen je u rodnom Trebinju.

MN Press
 

Savović je dres Partizana nosio 12 sezona. Bio je kapiten kluba iz Humske, sa kojim je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, tri Kupa Radivoja Koraća, kao i dva Kupa SFRJ. Bio je sportski direktor kada je Željko Obradović postao trener i kada je Partizan postao prvak Evrope.

Momčilo Moca Vukotić (1950 - 2021)

Bez još jednog velikog asa Partizan je ostao početkom decembra. Reč je o Momčilu Moci Vukotiću, najboljem igraču kluba iz Humske svih vremena, koji je preminuo posle duže i teške bolesti. Koliko je bio veliki svedoči i inicijativa da se stadion crno-belih nazove po njemu. I povodom njegove smrti, održana je komemoracija u Skupštini Beograda.

Sahranjen je na Topčiderskom groblju, uz pesmu "Da volim crno-bele..."

Stevan Jelovac (1989 - 2021)

Svaka smrt je po sebi tragična, ali sudbina Stevana Jelovca je posebna priča. Našem košarkašu, članu AEK-a pozlilo je na treningu, posle čega je smešten u bolnicu. Bio je u komi, onda je po želji porodice transportovan u Srbiju, gde je nažalost i izgubio najvažniju bitku.

Sahranjen je u rodnom Novom Sadu, a grčki klub je njegov dres povukao iz upotrebe.

Seniorsku karijeru počeo je 2008. godine u Vizuri, a igrao je i za Crvenu zvezdu, italijansku Kasertu, Lijetuvos Ritas, Saragosu, Nižnji Novgorod, Bamberg, Gaziantep, te japanski San-en Neo Finiks.

MN Press
 
Milan Živadinović (1944 - 2021)

Još jedan poznati fudbalski trener napustio nas je u godini za nama. Milan Živadinović je posle moždanog udara bio u bolnici, ali je i on kasnije, posle desetak dana preminuo, u 77. godini. Iskusni trener je tokom karijere vodio Novi Sad, Spartak iz Subotice, juniore Crvene zvezde, Rad (u dva navrata), Sutjesku iz Nikšića, tursku Sakariju, podgoričku Budućnost, niški Radnički, Prištinu, pa je radio u Kuvajtu, zatim u OFK Beogradu, ponovo Budućnosti, a za dve godine kao šef stručnog štaba Crvene zvezde je osvojio Kup SR Jugoslavije.

MN Press
 

Bio je i selektor SRJ, kao i trener kiparskog Apolona, Al Nasra, selektor reprezentacije Iraka, Jemena i Gane, trener Obilića, Sababafena iz Teharana (osvojen Kup Irana 2005), kineskog Čangša, kao i selekcije Mijanmara.

Vera Nikolić (1948 - 2021)

Godina za nama ostaće upamćena i po odlasku poznatih atletičara. Preminuli su Vera Nikolić, Nenad Stekić i Danijal Jahić. Dvostruka prvakinja Evrope (800 metara) i svetska rekorderka je u januaru doživela moždani udar, smeštena je u bolnicu, bila u komi, ali je nažalost preminula krajem juna.

Samo 20-ak dana kasnije preminuo je i Stekić, u 71. godini. Legendarni skakač udalj, evropski rekorder i osvajač brojnih medalja na međunarodnim takmičenjima jedan je od najvećih koje je ova zemlja imala u "kraljici sportova“.

Jahić je između ostalog bio državni rekorder u skok udalj u dvorani punih 20 godina sa 8.02 metara. 

Dragan Pantelić (1951 - 2021)

Oktobar je "odneo" još jedno veliko fudbalsko ime, Dragana Pantelića. Legendarni golman Jugoslavije i niškog Radničkog izgubio je bitku sa korona virusom. Branio je i za Bordo i Timok, a ostaće upamćen kao golman koji je davao golove. Postigao ih je 18, od ćega su dva bila za Bordo. Posebno se pamti kada je Veležu dao gol iz svog kaznenog prostora.

MN Press
 

Bio je i reprezentativac tadašnje Jugoslavije. Oprobao se i kao trener, ali je radio samo u sezoni 1989/90, na klupi njegovog Radničkog iz Niša.

Ivan Toplak (1931 - 2021)

Među nama više nije ni Ivan Toplak, koji je preminuo u 90. godini, u Sloveniji. Ostaće upamćen i kao igrač Olimpije i Crvene zvezda, kao i selektor reprezentacije. Najveći uspeh ostvario je kao selektor olimpijske reprezentacije, sa kojom je osvojio četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980, a potom i bronzanu medalju na Igrama u Los Anđelesu 1984. godine, što je poslednji veliki uspeh naše reprezentacije.

Tokom igračke karijere igrao je za mariborski Branik, ljubljansku Olimpiju i Crvenu zvezdu. Status legende Zvezde stekao je tokom sedam sezona u Ljutice Bogdana, tokom kojiih je u 210 nastupa postigao 144 gola.

Danilo Popivoda (1947 - 2021)

Preminuo je i Danilo Popivoda u 74. godini u Bijeloj, pored Herceg Novog. Počeo je da se bavi fudbalom u omladinskoj ekipi Olimpije iz Ljubljane, za koju je kasnije kao prvotimac igrao od 1965. do 1975. godine. Zatim je šest sezona proveo u Ajntrahtu iz Braunšvajga, a onda se vratio u Olimpiju. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao ukupno dvadeset utakmica i postigao pet golova.

Nažalost, nisu bili jedini, pa ćemo podsetiti da među živima više nisu ni Dragutin Čermak, Goran Obradović, Boban Petrović, Rašid Šemsedinović, Borivoje Cenić, Vuk Roganović, Aleksandar Anđelić, Miroslav Popović, Vladimir Mladenović, Vladimir Piki Stanojević, Miodrag Gvozdenović, Mirjana Mašić Jovovič, Mihajlo Miki Vuković, Milan Kosanović, Milan Bosanac, Nemanja Mirosavljević...

Od sportista iz regiona, preminuli su Zlatko Cico Kranjčar i Goran Sobin, legende fudbala i košarke. U martu je umro Kranjčar, jedan od najboljih fudbalera u SFRJ, koji je deset godina sa uspehom nosio dres Dinama, a zatim je karijeru nastavio u inostranstvu, u Rapidu, Sent Poltenu i Vinerfeldu. Igrao je i za reprezentaciju stare Jugoslavije, kasnije i Hrvatske, a značajan trag ostavio je i kao trener. Sa Dinamom je osvojio i dve šampionske titule, a bio je i selektor Hrvatske, Crne Gore i Irana. U međuvremenu je radio i u nekoliko klubova.

Sobin je preminuo iznenada, od srčanog udara, a bio je član i generacije Jugoplastike koja je bila prvak Evrope. Zbog toga je njegova smrt teško pala i Božidaru Maljkoviću, tadašnjem treneru splitskog tima, a sada predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije.

Kada je reč o inostranim sportistima, napustili su nas Gerd Miler, Leon Spinks, Eldžin Bejlor, Frenk Vilijams, Džon Meden...

Miler je bio jedan od najboljih fudbalera Nemačke (a i šire), kao i Bajerna, a ostaće upamćen po tome što je rekord po broju postignutih golova na svetskim prvenstvima držao čak 32 godine. Spinks će ostati upamćen kao legenda boksa, koja je pobedila Muhameda Alija.

Bejlor je preminuo u martu, u 86. godini, a njegova karijera se vezuje za Los Anđeles Lejkerse. Bio je igrač, a kasnije i funkcioner "Jezerdžija". Vilijams je bio ime koja je prva asocijacija na jedan od najpoznatijih timova u Formuli 1.

I dok su Bejlor i Vilijams bili legende NBA lige i Formule 1, Meden  (85) je bio legenda NFL-a. Kao trener, bio je trener Ouklend Rajdersa, a kada je otišao u penziju, 2009. godine postao je komentator.

Preminuo je i Manolo Santana, legenda španskog i svetskog tenisa.

Naravno, sve sportiste koji su preminuli u godini na izmaku bilo je teško pobrojati, ali smo vas u prethodnim redovima podsetili na većinu njih.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike