Svet košarke tuguje: Otišao je veliki učitelj za sva vremena

13.01.2021

13:41 >> 14:49

0

Autor: D. B.

Borivoje Bora Cenić preminuo je u 91. godini života

Svet košarke tuguje: Otišao je veliki učitelj za sva vremena
Copyright MN Press

Čuveni košarkaški trener Borivoje Bora Cenić preminuo je danas u Beogradu u 91. godini.

Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mlađe kategorije, da bi se posle sezone u BASK-u 1951. godine vratio na Crveni Krst.

Sa juniorima je osvojio državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968). Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvaja istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968.) i zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama.

Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd. Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija, a od 2000. godine bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova.

Dobitnik je nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, nagrade Sportskog saveza Beograda i Srebrne lopte KSS.

– Košarka je moj život. Sama košarka iz godine u godinu se menja. Mnogo brže se igra, mnogo više skokova ima. Mnogo agresivnosti ima u igri. Moramo da budemo u skladu sa tim, tako da se ponašamo – pričao je Cenić tokom proslave svog 90 rođendana, a tokom gostovanja na RTS-u.

Malo ko može da se pohvali da je kroz njegove ruke prošlo toliko igrača i trenera kao što je to mogao Bora.

Pročitajte još

– Mislim da sam mnogima pomogao da napreduju i da budu još bolji. Da ne govorimo o najboljima. Moj igrač je svojevremeno kao junior bio i Dušan Duda Ivković. Podjednako sam se trudio da dobro radim svuda. Sa ženskim nacionalnim timom radio sam godinama. Puno godina sam radio sa mladom ženskom reprezentacijom i sa juniorkama, a kasnije sam radio i sa juniorima. Par godina sam bio selektor mlađih muških selekcija – pričao je Cenić pod čijim su nadozorom košarku učili i bivši i sadašnji selektori Srbije Aleksanadr Đorđević i Igor Kokoškov, kao i selektorka Srbije Marina Maljković.

I neka svima u svetu košarke dugo odzvanjaju reči koje je Cenić uputio u jednom od svojih poslednjih javnih nastupa

– Mi imamo toliko mladih igrača koji su sposobni da ostvare dobar rezultat. Možda ćemo biti iznenađeni koliko su neki mladi igrači dostigli vrhunski kvalitet – bile su reči čoveka koji će ostati zlatnim slovima upisan u istoriju igre pod obručima u našoj zemlji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike