Otišao je čovek koji je šokirao velikog Alija

07.02.2021

09:58 >> 12:00

0

Autor: D. B.

Iz SAD stiže tužna vesti - preminuo je Leon Spinks

Otišao je čovek koji je šokirao velikog Alija
Copyright AP Photo

Čitav sportski svet ostao je zaprepašćen kada je 1978. godine legendarni i neponovljivi bokser Muhamed Ali ostao bez titule prvaka sveta u teškoj kategoriji. Iznenađenje je tada napravio Leon Spinks, čovek zbog čije smrti danas žali čitava Amerika.

Kako je saopštila njegova porodica Spinks je preminuo u 67. godini života posle duge i teške borbe sa rakom prostate koji je potom zahvatio i druge delove njegovog tela. Spinks je svet napustio u zagrljaju svoje supruge Brende Glupr Spinks.

Leon je rođen u Sent Luisu, bio je olimpijski šampion 1976. godine i posle samo 13 meseci i osam borbi stigao je do čuvenog okršaja sa Alijem. Meč koji je ostao upisan u istoriju boksa održan je 15. februara 1978. godine u Las Vegasu.

Ali je bio veliki favorit, iako je u tom momentu imao već 36 godina. Mlađi i spremni Leon, tada borac od 24 godine izdržao je sve napade velikog šampiona tokom 15 rundi. Odluka sudija bila je u njegovu korist. Taj momenat označio je i da je Leon jedini čovek u istoriji boksa koji je Aliju uzeo titulu u ringu.

AP Photo

– Ja nisam Najveći (Muhamed Ali je često sebe nazivao ovim nadimkom), ja samo samo najnoviji – rekao je tada Spinks posle meča.

Manje-više to je i bio vrhunac njegove karijere. Prvo mu je oduzeta titula u WBC verziji zbog toga što nije želeo da se bori protiv prvog izazivača Kena Nortona. Spinks je izabrao revanš sa Alijem i sedam meseci posle prvog meča bio je poražen. Bila je to i poslednja pobeda Muhameda Alija u karijeri.

Samo još jednom tokom profesionalne karijere Spinks je stigao do borbe za titulu. Tehničkim nokautom 1981. godine pobedio ga je Leri Holms. Povukao se kada je imao 42 godine. Tada su počeli i njegovi finansijski problemi. Prešao je u svet rvanja i MMA.

– Bio sam siromašan momak. Nikada ništa nisam imao. A onda od-jednom imao sam svašta. Previše toga sam radio, nisam mislio ni o čemu već sam mislio da se ta bajka nikada neće završiti – govorio je svojevremeno Spinks.

Pročitajte još

Kada je odlučio da završi sa karijerom preselio se u Las Vegas gde je i oženio Brendu 2011. godine.

Prvi put se čulo za njegove zdravstvene probleme tokom 2014. godine. Tada je tokom jela progutao parče pileće kosti i sve se toliko iskomplikovalo da je morao na nekoliko operacija. Rak prostate utvrđen mu je 2019. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike