Tužna vest zavila srpsku košarku u crno: Preminuo je legendarni Dušan Ivković

16.09.2021

07:32 >> 09:36

0

Dudo, hvala za sve što si uradio

Tužna vest zavila srpsku košarku u crno: Preminuo je legendarni Dušan Ivković
Copyright Dušan Ivković / MN Press

Crna, najcrnja vest stigla je ovog jutra i potresla celu Srbiju!

Preminuo je Dušan Ivković. Legenda srpske, jugoslovenske, evropske i svetske košarke napustila nas je u 78. godini.

Pročitajte još:

Čuveni gospodin Duda rođen je 29. oktobra 1943. godine u Beogradu. Jedan je od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Igračku karijeru proveo je u Radničkom, čiji je dres nosio od 1958. do 1968. godine. Jednu deceniju kasnije oprobao se u trenerskim vodama, a njegov uspon u najveće visine svetske košarke počeo je na klupi Partizana. Sa klubom iz Humske je već u prvoj sezoni osvojio prvenstvo i Kup Jugoslavije, kao i prestižni Kup Radivoja Koraća.

Posle beogradskih crno-belih (1978 – 1980) vodio je grčki Aris, pa “svoj” Radnički, Šibenik, Vojovodinu, PAOK, Panionios, Olimpijakos, AEK, moskovske CSKA i Dinamo, a karijeru je završio 2015. godine na klupi Efesa.

Bio je selektor Jugoslavije u danima velikih uspeha našeg nacionalnog tima od 1988. do 1996. godine, a onda i Srbije od 2008. do 2013.

Te davne 1988. godine doveo je Jugoslaviju do srebra na Olimpijskim igrama, a godinu dana kasnije i do zlata na EP u Zagrebu. Prvaci sveta postali smo pod Ivkovićevom komandom u Argentini 1990, te odbranili titulu šampiona Evrope godinu dana kasnije u Rimu.

MN press / ym

Dušan Duda Ivković nosilac je trofeja Aleksandar Gomeljski namenjenog najboljem treneru Evrope. Jedan je od četiri naša stručnjaka, uz profesroa Aleksandra Nikolića, Božidara Maljkovića i Željka Obradovića, koji se nalaze na spisku deset najboljih trenera svih vremena.

Pročitajte još:

Pored košarke velika ljubav Dušana Ivkovića bili su golubovi. Mesto i datum ispraćaja legende svetske košarke Dušana Ivkovića biće naknadno objavljeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike