Šta Bogdanovića čeka u NBA ligi? (Video)

23.11.2020

07:31 >> 07:45

0

Srpski košarkaš na raskrsnici

Šta Bogdanovića čeka u NBA ligi? (Video)
Copyright MN Press/Profimedia

Saga (ni)je završena. Bogdan Bogdanović je doneo odluku oko nastavka karijere. Prihvatio je četvorogodišnji ugovor vredan 72 miliona dolara od Atlante. Stavio je paraf i sada čeka. Razlog odlaganja je Sakramento.

Pošto je srpski reprezentativac ograničeno slobodan agent Kingsi imaju pravo da izjednače ponudu. Ukoliko to učine, Bogdan će ostati deo „kraljeva“. Sve je u rukama čelnika tima iz Kalifornije, a američki mediji pišu da je sve otvoreno. Navodno Sakramento ne želi da ga pusti za džabe. Ako odluče da pariraju ponudi Hoksa, zadržaće ga, ali to ne znači da će ostati tu.

Pročitajte još: Nastavljena “frka” u NBA ligi zbog Bogdana Bogdanovića

Naime, u tom slučaju se aktivira posebna „no-trejd“ klauzula koja kaže da ne mogu da izvrše razmenu bez odobrenja Srbina. Nešto slično je imao Karmelo Entoni u Njujorku i on je bio taj koji je izabrao klub u koji želi da ide, ispostavilo se da je to bila Oklahoma sa Raselom Vestbrukom i Polom Džoržom. Začkoljica u Bogdanovom slučaju je ta što ako ga Sakramento zadrži, moći će da dogovore trejd sa bilo kojim timom, osim sa Atlantom, jer tako nalažu pravila.

Razlozi srpskog igrača su jasni, u avgustu je napunio 28 godina i želi da potipiše znatno jači ugovor sa timom koji ima veće ambicije od Kingsa. Ruku na srce, kada se pogledaju sva dešavanja unutar kluba i odluke koje donosi Vivek Ranadiv, jasno je da će im biti potrebno previše vremena da srede situaciju i da budu konkurenti u borbi za plej-of. Posebno na Zapadu.

Pročitajte još: Da li je sada sve jasno? Otkriveno šta Bogdanović želi u novom ugovoru i ime tima u kome bi mogao da zaigra

Sa druge strane, selidba na Istok deluje kao prava odluka u ovom trenutku. Konkurencija je manja, šanse za doigravanje su znatno veće, posebno u ambicioznom klubu kakav je Atlanta. Predstavićemo vam i šta bi tamo trebalo da ga sačeka.

Pre svega dočekaće ga Trej Jang, glavna zvezda ekipe i momak koga ljudi sa ovih prostora posebno pamte po tome što je na draftu 2018. godine došlo do razmene između Atlante i Dalasa, pa je Luka Dončić završio u Mavsima. Jang je već u prvoj sezoni uzeo ključeve tima i pokazao šta zna (prosek 19.1 poen, 8.1 asistencija i 3.7 skokova po meču). U nedavno završenoj sezoni, koja je završena na poseban način zbog koronavirusa, je bio još bolji. Odigroa je 60 mečeva, prosečno je davao 29.6 poena, uz 9.3 asistencije i 4.3 skoka po meču. Vidljiv napredak momka koji je igrao koledž košarku u Oklahomi.

Druga „violina“ je Džoš Kolins, krilni centar koji je draftovan 2017. kao 19. pik. Po dolasku Janga je i njegova statistika „skočila“, a u novu sezonu ulazi sa dabl-dabl prosekom (21.6 poena, 10.1 skok po meču). A, na ovogodišnjem draftu su sa osmog mesta izabrali Onjeku Okongvua koji takođe igra na poziciji „četvorke“ i koji će biti Kolinsova rezerva. Doduše, nije isključeno i da Hoksi razmisle o trejdu Kolinsa i dovođenju neke od zvezda, što bi dodatno uvećalo minutažu Okongvua.

Važan faktor u igri ekipe je svakako Kam Rediš. Student „Djuka“, jednog od najpoznatijih univerziteta u Americi, je kao 10. pik izabran prošle godine. U „ruki“ sezoni je prosečno davao 10.5 poena, ali se od njega očekuje da ove sezone ima znatno veću ulogu. Ako se na to doda da bi Jang i Bogdanović trebalo da imaju više loptu u rukama prilikom prenosa i organizacije igre, Rediš bi trebalo da pokaže svoje umeće, mogla bi naredna sezona da bude ta u kojoj će doživeti „bum“.

Značajan igrač Atlante prošle sezone bio je Deandre Hanter. Krilni igrač je izabran od strane Lejkersa kao četvrti pik prošle godine, ali je u velikom trejdu za Entonija Dejvisa preko Nju Orleansa stigao u redove Hoksa. Nije mu mnogo vremena trebalo da pokaže šta može. NCAA šampion sa Virdžinijom je u prvoj NBA sezoni je prosečno davao 12.3 poena po meču. Odmah iza njega je i Kevin Huerter sa 12.2 poena po meču. Njih dvojica su imali i dobre procente šuta za tri (35.5 odnosno 38 odsto).

Kada su u pitanju centri Hoksi imaju Klinta Kapelu, Dvejna Dedmonda i Bruna Fernandeša. Naravno, koncept igre će najviše zavisiti od zamisli trenera Lojda Pirsa. Posebno posle dovođenja novih igrača u vidu Danila Galinarija, Radžona Ronda i Krisa Dana.

Od Ronda se očekuje da prenese šampionsko iskustvo na mlađe generacije i pomogne im kao što je pomogao Lejkersima u osvajanju titule. Imaće minutažu, ali i više ulogu mentora za saigrače.

Galinari je u Oklahomi pokazao da odlično radi ono u čemu je najbolji – poentira. Bilo da je šut za tri, dva, poludistanca. Kada Italijan uđe u ritam teško ga je zaustaviti. Prednost je svakako što može da pokriva pozicije i krila i krilnog centra, pa čak i centra ako se Pirs odluči na nisku petorku sa Jangom, Bogdanovićem, Redišom, Kolinsom (Okongvuom) i Galinarijem. Istina, ovakva petorka bi verovatno postigla ogroman broj poena, ali nije toliko snažna defanzivno.

Zbog toga je tu Dan. Jedna od najvećih snaga doskorašnjeg plejmejkera Bulsa je upravo igra u odbrani. Od njega ne treba očekivati spektakl u ofanzivi (za to su tu Jang, Bogdanović, Galinari), već da na drugoj strani terena „grize“.

Stvari su jasne, Hoksi definitivno imaju tim za plej-of, posebno na Istoku. Borba za sam vrh je daleko (Milvoki, Boston, Majami, Bruklin, Filadelfija), ali vreme definitivno radi za tim…

BOGDANOVO DRUŠTVO

Ako zaista postane igrač Atlante Bogdanović će biti treći Srbin u Hoksima. Pre njega su tu bili Vladimir Radmanović (sezona 2011/12, 49 utakmica) i Željko Rebrača (2004. godine, tri meča, pa trejd u Kliperse). Od igrača sa ovih prostora dres Hoksa su nosili još Pero Antić (2013-2015, 113 mečeva), Toni Kukoč (2001/02, 76 mečeva) i Predrag Drobnjak (2004/05, 71 meč).

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike