Partizan će da sačeka overu Top 8 Evrolige! Barselona pokazala moć u vrelini krcate Arene!

28.03.2023

22:25

0

Autor: A. Š.

Crno-beli pred svojim navijačima doživeli praz od Katalonaca

Partizan će da sačeka overu Top 8 Evrolige! Barselona pokazala moć u vrelini krcate Arene!
Kevin Panter - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Velika je Barselona. U svakom smislu te reči. Toliko da i pred krcatom Arenom nema problem da svojim autoritetom, tamo gde je potrebno, osigura sebi mogućnost da igrom na ivici, a neretko i preko toga, bez mnogo problema održi Partizan na bezbednom rastojanju - 89:80.

Nadala se crno-bela javnost da bi izabranici Željka Obradovića večeras mogli da naprave ključan korak ka plasmanu u plej-of elitnog takmičenja. Veliku pomoć u tome pružala im je krcata beogradska Arena koja je na kraju, uprkos nepovoljnom rezultatu, ovacijama pozdravila Kevina Pantera i drugove.

Mnogo više su crno-beli večeras mogli da dobiju nego da izgube. Zbog toga i nemaju previše razloga da žale za bilo čim, tim pre što će već za tri dana na istom mestu dočekati madridski Real, s mogućnošću da već u petak zakorače u plej-of elitnog takmičenja.

Izuzetno zgusnut Partizanov raspored večeras je došao na naplatu. Nedostatak snage osetio se u igri Valjka, pogotovo u drugom poluvremenu, a sve to najbolje potvrđuju i, za crno-bele ove sezone potpuno netipično, loši procenti šuta (24/47 za dva, 6/19 za tri). Kada se svemu tome doda čak 11 ubačenih trojki gostiju iz 18 pokušaja, uz čak 25 asistencija, prilično je jasnu gde su Katalonci napravili odlučujuću razliku.

Svoju šansu Valjak je, ispostavilo se na kraju, prokockao u drugoj deonici. Na krilima maestralnog Dantea Eksuma, crno-beli su polovinom drugog kvartala došli do plus osam, ali su suviše lako omogućili Kataloncima da se vrate u meč i na veliki odmor odu sa samo poenom zaostatka. A onda je usledila treća četvrtina, koja se ispostavila i kao ključna za ostatak meča. Barsa je zategla odbranu na maksimum, i uz nekoliko veoma diskutabilnih sudijskih odluka, koje su u jednom trenutku gotovo sve ljude u Areni doveli do ludila, pobegla na maksimalnih plus 12.

Nisu se crno-beli ni tada predali, dali su poslednji atom snage da naprave preokret. U dva navrata došli su nadomak toga, prišavši sa "samo" minus tri, ali su u tim momentima Barsini meč vineri Nikolas Laprovitola i Nikola Mirotić ubacili veoma teške šuteve van linije 6.75 koji su Katalonce usmerili ka trijumfu. 

PARTIZAN: Vukčević -, Ledej 10, Avramović 6, Panter 16, Smailagić 6, Papapetru 2, Egzum 24, Naneli 5, Lesor 5, Trifunović -, Anđušić -, Madar 6.

BARSELONA: Da Silva -, Šanli 2, Veseli 14 (6sk, 4as), Kalinić 4, Satoranski 10, Laprovitola 25, Abrines 5, Higins 5, Tobi 3, Kurič -, Jokubaitis 2, Mirotić 19.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Barselona je pobedila Partizan - 89:80.

38. MINUT - Eksum ubacuje jedno od dva penala. Do kraj je dva minuta i 42 sekunde, Barselona vodi 78:71. Satoranski ubacuje trojku, Barselona je nadomak pobede, pošto pred završna dva minuta ima plus 10 - 81:71.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

36. MINUT - Satoranski je ostao potpuno sam u reketu Partizana za lake i važne poene za Barsu - 73:68. Eksum pogađa dva penala, posle 4. faula Veselog pet i po minuta pre kraja - 73:70. Laprovitola pogađa trojku preko Lesora, Ledej je na drugoj strani promašio otvoren šut van linije 6.75 - 76:70. Mirotić poentira iz ofanzivnog skoka, Barsa ide na plus osam u 36. minutu - 78:70.

34. MINUT - Imao je Partizan dva napada na minus šest, Avramoviću je lopta izašla iz obruča posle šuta za tri poena, a potom je Eksum bio potpuno sam, ali je nagazio liniju. Sve to kažnjava zakucavanjem Veseli - 71:63, 33. minut. Seriju Barse 5:0 sa dva ubačena penala prekida Eksum - 71:65. Ide trojka Eksuma, Arena je ponovo eksplodirala - 71:68.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je ukradenom loptom i lakim poenima Avramovića - 66:60. Posle faula u napadu Šanlija Mirotić je doibio tehničku grešku, a Panter ubacuje jedno slobodno bacanje. Eksum peontira iz prodora, Partizan je "samo" na minus tri - 66:63. Jasikevičijus traži minut odmora. Seriju Partizana 5:0 trojkom prekida Mirotić - 69:63.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle poena Pantera i Eksuma, Mirotić ubacuje dva penala i vraća Barsu na plus 10 u 29. minutu - 63:53. Eksum popravlja svoj promašaj za tri, ali potom Mirotić ubacuje šut van linije 6.75 - 66:55. Izuzetno važnu trojku za Partizan ubacuje Panter - 66:58. Na kraju treće deonice Barselona vodi 66:58.

28. MINUT - Potpuno su Katalonci oterali crno-bele od svog koša. Nekoliko teških šuteva su uzeli i promašili košarkaši Partizana, koji mini serijom 4:0 prilaze na jednocifren minus pred završna dva minuta treće deonice - 61:53.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

26. MINUT - Na polovini treće deonice Barsa ima plus osam posle poena Veselog - 57:49. Prvi put na meču Barselona ima dvocifreni plus, posle lakih poena Mirotića - 59:49. Samo četiri poena postigao je Partizan za šest minuta igre u trećoj deonici, uz nekoliko veoma spornih sudijskih odluka, Barsa posle dva od tri ubačena bacanja Laprotivole ide na novi najveći plus - 61:49.

24. MINUT - Posle više od dva minuta igre, prve poene u nastavku meča za Partizan postiže Panter - 51:47. Nastavlja Barsa da kažnjava sve rupe u odbrani Valjka, trojku sada pogađa i Satoranski - 54:47. Barsa za manje od tri i po minuta u trećoj deonici pravi seriju 11:2 i vodi 55:47. Smailagić postiže važne poene za crno-bele posle dva ofanzivna skoka. 

22. MINUT - Barsa otvara treći kvartal sa četiri vezana poena i vraća plus na svoju stranu - 48:45. Abrines posle dvojke ubacuje i trojku. Posle dva minuta igre u trećoj deonici Barsa ima, za nju najvećih, plus šest - 51:45.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Još jednom su crno-beli imali napad na plus šest i još jednom su primljenom trojkom kažnjeni za njegov promašaj. Posle Tobija, Laprovitola pogađa svoj treći šut van linije 6.75 - 42:39. Ide Barsina serija na 5:0 poenima Higinsa - 42:41. Preuzeo je odgovornost Panter i sa 2+1 odlepio crno-beli na dva poseda prednosti - 45:41. Na kraju prvog poluvremena 45:44 posle trojke Higinsa.

18. MINUT - Posle tajm auta Jasikevičijusa Veseli poentira sa poludistance - 40:34. Ide mini serija Katalonaca na 4:0 posle dva ubačena bacanja Mirotića. Brzo je Barsa prepolovila minus - 40:36. Madar postiže važne poene za Valjak sa poludistance. U završna dva minuta prvog poluvremena Partizan ulazi sa plus šest - 42:36.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

16. MINUT - Nemaju rešenje za Eksuma Katalonci - 34:30. Posle dva ubačena bacanja Kalinića, Ledej čuva Valjku plus četiri - 36:32 na polovini druge deonice. Posle izgubljene lopte gostiju, Ledej postiže nove poene. Lesor postiže poene za seriju Partizana 6:0 i novi najveći plus 40:32.

14. MINUT - Ide serija Dante Eksuma 8:0. Arena je eksplodirala posle nove trojke Australijanca, Jasikevičijus u 13. minutu mora da traži minut odmora. Crno-beli su na plus pet - 32:27. Propustili su crno-beli napad na plus pet i ekspresno su kažnjeni, trojkom Tobija - 32:30. 

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren trojkom Smailagića - 25:24. Jokubaitis odgovara sa dva ubačena penala. Prvo izjednačenje na meču posle trojke Eksuma - 27:27. Na isteku 12. minuta, posle novi poena Eksuma, Partizan prvi put vodi - 29:27.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

OBOREN REKORD!
Navijači Partizana oborili su rekord od prošle nedelje. U Areni je večeras 20.041 navijač, što je nova najposećenija utakmica Evrolige ove sezone.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Potencijalni problem za Valjak jeste druga lična greška Lesora u 9. minutu utakmice. Barsa je bolje finiširala prvu deonicu, mini serijom 4:0 došla je do plus pet - 25:20. Na kraju uvodnog kvartala Barselona vodi 25:21. 

8. MINUT - Posle zakucavanja Veselog, Naneli ubacuje prvu trojku za Partizan večeras - 17:16. Veseli čuva plus tri Barsi poenima sa poludistance, a u poslednja dva minuta crno-beli ulaze sa minus jedan posle dva ubačena penala Ledeja - 19:18.

Uoči prvog sudijskog podbacivanja navijači crno-beli su ovacijama pozdravili velikog mezimca Jana Veselog, koji je na poklon od Partizana dobio dres sa svojim imenom. U dvorani je i Dušan Vlahović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 
24sedam/Katarina Mihajlović
 

6. MINUT - Zarazna je borbenost crno-belih košarkaša na startu meča. Jam Madar je sa dva bacanja na parket osvojio dve, gotovo izgubljene lopte, posle kojih su crno-belih stigli do poena. Sada Lesor, posle koša Satoranskog sa poludistance hvata ofanzivni skok i biva fauliran. Ubacio je centar Valjka jedno od dva bacanja, posle čega je Laprovitola ubacio svoj deveti poen - 15:11.

 

 

4. MINUT - Poenima Nanelija i Madara Partizan u 3. minutu prilazi na 9:6. Između dva koša Valjka polovičan sa linije penala bio je Laprovitola. Sa četiri poena Kevin Panter održava crno-bele na minus jedan - 11:10.

2. MINUT - Meč je otvoren poenima Mirotića i trojkom Laprovitole - 5:0. Prve poene za Partizan na meču postiže Madar. Nova trojka Laprovitole za vođstvo Barse 8:2 posle dva minuta igre.

 

- Pomalo neuobičajeno, treneri dva tima su u isto vreme izašli iz tunela na parket. Željko Obradović je zajedno sa nekadašnjim učenikom Šarunasom Jasikevčijusom kročio pred krcatu Arenu, a pre nego što je legendarni Litvanac otišao na svoju klupu dobio je i poljubac od najtrofejnijeg trenera Evrope.

- Partizan će večeras u Areni bodriti i deca fudbalske sekcije crno-belih Nikola Milenković i Strahinja Pavlović, te nekadašnji centar kasnije i predsednik Nikola Peković. 

- Period uoči izlaska ekipa na zagrevanje, crno-beli su iskoristili da daruju asa Barselone Nikolu Mirotića. 

- Barselonina ekspedicija stigla je u beogradsku Arenu.

- Šta je potrebno Valjku da overi mesto u Top 8? 

Uz pobedu protiv Barselone, Crvena zvezda mora da slavi protiv Valensije, Monako da trijumfuje u Kaunasu, te da Baskonija kod kuće izgubi od Albe, a milanska Olimpija u Istanbulu od Anadolu Efesa.

- Željko Obradović je u najavi meča istakao dve stvari koje bi mogle da imaju presudan uticaj protiv Barselone.

- Ukoliko se večeras u Areni nađe više od 19000 navijača, Valjak će biti korak bliže istorijskom rekordu, koji će teško ikada biti srušen.

- Uoči dolaska u Beograd, centar Barselone Sertač Šanli istakao je kako ne može ni da objasni atmosferu koju Grobari prave u Areni. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike