Grobari, stavite šampanjac na hlađenje, Partizan je u Top 8! Ko preti, šta kome treba, detaljna analiza rasporeda mečeva do kraja Evrolige!

25.03.2023

13:47

1

Kalkulacije je mnogo, matematika je jasna, apsolutno sve je u rukama crno-belih

Grobari, stavite šampanjac na hlađenje, Partizan je u Top 8! Ko preti, šta kome treba, detaljna analiza rasporeda mečeva do kraja Evrolige!
Slavlje koašrkaša Partizana - Copyright MN Press

Posle veličanstvene pobede nad vodećim timom Evrolige košarkaši Partizana su napravili ogroman korak ka završnici elitnog takmičenja.

Odavno su "digitroni" u rukama, računa se šta je potrebno da bi se napravio veliki uspeh, a na 4 kola do kraja i dalje mnogo kalkulacija.

Ipak, matematika je jasna, a verovatno je najvažnije od svega što crno-beli i pored pakleno teškog rasporeda i dalje drže sve u svojim rukama. Kako sada stvari stoje, drže veoma čvrsto i pravo bi čudo bilo da se ne plasiraju među osam najboljih evroligaških ekipa.

SVA ČETIRI PORAZA

Počećemo od najgore moguće varijante, u koju je teško poverovati kada se vidi kako ekipa Željka Obradovića igra, da Partizan izgubi sve četiri utakmice do kraja i takmičenje završi sa skorom od po 17 pobeda i poraza.

Tome se najviše nadaju trenutno osma Baskonija i deveti Žalgiris, koji imaju po dve pobede manje od srpskog tima. Oba ova tima lošija su u međusobnom skoru od crno-belih, a to znači da moraju do tri pobede u poslednja četiri kola (uz sve poraze Partizana kao što rekosmo).

Litvanci igraju sa Monakom, Valensijom, Makabijem i Bajernom i zaista nije realno da im to pođe za rukom. Baskonija igra sa Albom, Fenerbahčeom, Asvelom i Olimpijakosom i nije isključeno da zabeleže tri pobede, s tim što će to biti izuzetno teško u duelima sa turskim i grčkim timom, koji imaju svoje motive u završnici - Fenerbahče da sačuva 5, a Olimpijakos 1. mesto pred Top 8.

Sa po trenutno tri pobede manje od Partizana su Valensija, Olimpija i Efes. Ovde je sve jasno, dvostruki prvak Evrope će samo sa sve četiri pobede uz četiri poraza Partizana biti ispred, dok je Špancima i Italijanima dovoljno i po tri trijumfa jes u bolji u međusobnom skoru od srpskog tima.

Gotovo je nemoguće zamisliti takav rasplet da Efes dobije Olimpiju Milano, Virtus, Fenerbahče i Monako, pa bismo ovog rivala Partizana mogli da otpišemo.

Olimpija dakle igra sa Efesom već u sledećem kolu, a potom sa Makabijem, Barselonom i Virtusom. Opet, realno dve pobede u maksimum, iako tim iz Milana igra sjajno u poslednje vreme.

I onda Valensija, koja pred sobom ima duele sa Crvenom zvezdom, Žalgirisom, Virtusom i Barselonom. Još jednom, dakle, ista priča. Barselona je jača, a nije izvesno ni da može da dobije sva preostala tri rivala.

ZVEZDA U NEMOGUĆOJ MISIJI

Sa četiri pobede manje od Partizana trenutno su Virtus i Crvena zvezda. Tim iz Italije sigurno završava iza crno-belih zbog lošijeg međusobnog skora, dok crveno-beli imaju šanse da se izjednače sa večitim rivalom, u kom slučaju bi bili bolji na tabeli zbog dva poena.

Zvezda igra sa Valensijom, Asvelom, Olimpijakosom i Fenerbahčeom i misija od 4 pobede deluje, nažalost po crveno-bele, ipak prilično nemoguće.

Složićete se, stvari deluju prilično dobro po Partizan čak iako pretrpi sva četiri poraza do kraja takmičenja, a ni to nije nešto u šta možemo da poverujemo.

Sve utakmice do kraja Evrolige

31. kolo

Partizan - Barselona

Makabi - Virtus

Panatinaikos - Bajern

Žalgiris - Monako

Crvena zvezda - Valensija

Baskonija - Alba

Efes - Olimpija

Olimpijakos - Asvel

Real - Fenerbahče

32. kolo

Partizan - Real

Efes - Virtus

Makabi - Olimpija

Barselona - Alba

Bajern - Monako

Žalgiris - Valensija

Baskonija - Fenerbahče

Olimpijakos - Panatinaikos

Asvel - Crvena zvezda

33. kolo

Monako - Partizan

Žalgiris - Makabi

Crvena zvezda - Olimpijakos

Fenerbahče - Efes

Valensija - Virtus

Real - Bajern

Baskonija - Asvel

Panatinaikos - Alba

Olimpija - Barselona

34. kolo

Partizan - Panatinaikos

Alba - Asvel

Crvena zvezda - Fenerbahče

Olimpijakos - Baskonija

Makabi - Real

Virtus - Olimpija

Efes - Monako

Bajern - Žalgiris

Barselona - Valensija

Ukoliko crno-beli trijumfuju samo jednom do kraja takmičenja, prilično je jasno da su obezbedili mesto u Top 8.

U tom slučaju odmah otpadaju iz konkurencije Zvezda i Efes, a Olimpija i Valensija moraju do po sve četiri pobede, a i za tri smo rekli da nije realno da ih ostvare.

Ostaju Žalgiris i Baskonija kojima će u slučaju jedne pobede Partizana biti neophodna sva četiri trijumfa. Što bi bilo potpuno nerealno, a ujedno bi značilo i da su Fenerbahče i Makabi izgubili bar po jedan meč do kraja, pa bi Partizan mogao da bude bolji od nekog od njih.

Da zaključimo, košarkaši Partizana su zaista veoma blizu Top 8 faze Evrolige i bila bi naučna fantastika da se tamo ne nađu.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike