Zvezdašima je sada slatko i lepo, ali put do mega uspeha bio je popločan i pobedama i problemima i strepnjama

10.12.2021

10:51

0

Ime protivnika u sledećoj rundi crveno-beli će saznati 25. februara

Zvezdašima je sada slatko i lepo, ali put do mega uspeha bio je popločan i pobedama i problemima i strepnjama
264794614_10160020006399884_6711597162007202718_n - Copyright FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je u osmini finala Lige Evrope i to je najvažnije posle ovih nekoliko meseci, od starta evropske priče koja je počela u kvalfikacijama za Ligu šampiona. Na kraju, posle remija sa Bragom potvrđeno je prvo mesto. Osvojeni su bodovi za nacionalni koeficijent, obezbezbeđen veliki novac plasmanom među 16 najboljih (skoro 10,1 miliona evra), potvrđen kontinuitet učešća u grupnoj fazi UEFA takmičenja...

Sve je to stalo u šest utakmica grupe Lige Evrope, uz strepnju i prateće probleme. Ali, kaže se da je tako slađe. Ovaj rezultat u taboru crveno-belih odmah su ocenili kao najveći posle Barija i Tokija.

Tanjug/AP Photo/Luis Vieira
 

A počelo je najbolje što je moglo u grupi koja je daleko od naivne. Naprotiv, veoma je ozbiljna, mada je Ludogorec podbacio. Niko nije očekivao da na kraju tim u koji se godinama ulaže završi samo sa dva boda. Ali to su već njihove brige.

Krenimo od početka, Šerif je izbacio Zvezdu iz kvalfikacija za elitu, a onda je usledio dvomeč sa Klužom. Ukupan skor od 6:1 dao je nadu da se i ove sezone u grupi može uraditi nešto više.

U Beogradu je pobeđena Braga, a onda u Razgradu i Ludogorec, uprkos kadrovskim problemima. Tada je prolaz u nokaut fazu bio realnost i samo se čekala potvrda. Ali ta potvrda je dolazila polako. Usledio je remi na gostovanju Midtjilandu, a zatim i poraz u Beogradu od istog protivnika. Stvar je izvadio trijumf nad Ludogorecom u Beogradu i onda je opet Zvezda bila gospodar svoje sudbine. Pobedom bi obezbedila sigurno prvo mesto i ne bi je zanimalo šta se dešava u duelu Ludogorec - Midtjiland.

I tu je bilo strepnje, mada je postojao dobar "preduslov". Ekipa Dejana Stankovića je u svakom slučaju već ranije obezbedila proleće u Evropi, pa je mogla koliko-toliko rasterećenije da uđe u meč. Ipak, pošto se krenulo od kvalifikacija za Ligu šampiona i ne bi bilo dobro da se na kraju završilo u Ligi konferencija.

I to se srećom nije dogodilo. Pobeda nije upisana, ali jeste remi koji je uz remi u Razgradu bio zlata vredan. Dovoljno za prolaz dalje.

I kao što se strepelo tokom grupne faze, tako se strepelo i u najtežem testu koji je došao na samom kraju. Bilo je problema pre samog meča, pošto Seku Sanogo nije bio spreman, a Njegoš Petrović se povredio na zagrevanju. Onda je usledio penal koji je skrivio Marko Gobeljić. Odmah se pojavila strepnja da se ne ponovi slučaj "Žander - Olimpijakos" ili možda Gobeljićeve greške iz duela 1/16 finala Lige Evrope sa Milanom, kada je defanzivac skrivio penal i dobio crveni karton. A sve je mogao da promeni da je dao gol iz zicera.

Sve je to prevaziđeno, Aleksandar Katai je takođe sa bele tačke pogodio i doneo veliki bod. I na kraju je Zvezda ostala u Ligi Evrope gde je čekaju okršaji sa evropskim "alama". I još jednom se pokazalo da je ovo takmičenje i prava mera za Zvezdu. Jer u njoj može i da opstane i možda napravi i korak više. Sada je on i napravljen, jer se prošle sezone stalo protiv "rosonera" na prvom stepeniku nokaut faze.

Sada do (evropskih) utakmica u martu Stanković ima dovoljno vremena da dodatno ukomponuje sve što ne štima. Ova utakmica je još jednom pokazala da se Stanković više ne libi da u vatru gurne Njegoša Petrovića ili Strahinju Erakovića. Tu je i Slavoljub Srnić koji koristi svaku šansu.

Sve je iznenadio Stanković uvođenjem Rišaira Živkovića od samog početka. Holanđanin srpskog porekla nije imao veliku minutažu u proteklom periodu, a onda je uleteo u startnih 11. To je dokaz da je Stanković ispoštvao ono što je najavio u Lučanima kada ga je izveo u 21. minutu. Da sa njim treba da se radi, a sada će imati vremena. Na pretek, možda će i u mečevima sa Radnikom i TSC-om dobiti priliku. Onda slede pripreme i još novih prilika za uigravanje.

Dolazi i Ohi, što će dati Stankoviću dodatni prostor da kombinuje u napadu. Mioš Degenek je ponovo dobio šansu i ostaje da se vidi šta će se dešavati sa njim, s obzirom na spekulacije o odlasku.  

Naravno, tu su i igrači koji jednostvano "moraju" da igraju kao što su Milan Borjan, Aleksandar Dragović, Gelor Kanga, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai... I kao što oni kao nosioci moraju da budu tu, mora da ostane i Stanković. Nekoliko dana pre utakmice ove generacije (kako je sam rekao) mladi trener bio je "viđen" u Sampdoriji, što je sigurno imalo uticaj na svlačionicu. Ali se ništa nije desilo, mada se odmah zatim spekulisalo o Udinezeu. Ali, ni u tom slučaju nije se ništa desilo.

Tanjug/AP Photo/Luis Vieira
 

Odavno se srodio sa ekipom koja je (zajedničkim radom) uzimala bodove predstavnicima (u ovoj i prošloj sezoni) nemačkog, belgijskog, portugalskog, danskog fudbala... Sve su to ozbiljne lige za našu Superligu, jer je odavno prošlo vreme kada nekoga možemo da potcenimo.

Isto tako je uvek stao iza njih, preuzimao odgovornost za lošija izdanja kojih je bilo, a većina igrača mu je to vraćala kako treba. Neki i nisu, pa se na njih otvoreno ljutio. Jasno vam je da se radi o Luisu Dioniju i Filipu Falku.

Ali i taj mart nije daleko, pa ćemo da vidimo da li će još jedan korak biti napravljen. Ovaj tim, sa svojim vrlinama i manama već je iskusan na evrosceni i pokazao je da može daleko i da je spreman za podvige.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike