Koliko će Bajern koštati razlaz sa Nagelsmanom? Dovoljno da se pita: Da li je ovo najskuplja trenerska greška u istoriji fudbala?

25.03.2023

19:05

0

Autor: A. Š.

Kada se sabere obeštećenje koje su Bavarci platili Lajpcigu za slobodu mladog stratega, te ugovor koji su mu dali, dolazi se do vrtoglave cifre u milionima evra

Koliko će Bajern koštati razlaz sa Nagelsmanom? Dovoljno da se pita: Da li je ovo najskuplja trenerska greška u istoriji fudbala?
Julijan Nagelsman - Copyright Profimedia

Kao retko kada u svojoj modernoj istoriji, minhenski Bajern žestoko je uzdrmao fudbalski svet odlukom donetom usred sezone. Bavarski velikan poslednjih godina poznat je kao jedan od najgospodstvenijih klubova, pre svega zbog odnosa prema svojim članovima, međutim načinom na koji je smenjen Julijan Nagelsman tu reputaciju su žestoko uzdrmali.

Na stranu što je pre samo nekoliko dana prvi čovek kluba Herbert Hajner pružio javnu podršku mladom strategu, istakavši kako sve glasine o sumnjama u njegove sposobnosti dolaze van zidina „Alijanc arene“. Na stranu i to što odluka o njegovoj smeni doneta skoro pa „preko kolena“, ali to što je Nagelsman za nju saznao prvo iz medija i te kako govori da je nešto ozbiljno „počelo da truli“ unutar minhenskog velikana.

Sasvim dovoljna stavka da počnu da se javno postavljaju pitanja – da li je bilo razloga za ovako, s obzirom na njenu težinu, ishitrenu odluku, ko je za nju najodgovorniji te da li je Bajernovo angažovanje jednog od najperspektivnijih stratega na svetu najskuplji trenerski promašaj u fudbalskoj istoriji?

Uz sve manjkavosti koje je Bajern pokazao u dosadašnjem toku, pre svega Bundeslige, dovoljno je moćan da ga kladioničari još svrstavaju u najvećeg favorita za nemački tron, te drugog kandidata za osvajanje Lige šampiona, odmah iza Mančester sitija.

Samo bod zaostatka za liderom Bundeslige Borusijom iz Dortmunda miljama je daleko i od najmanjih razloga za paljenje alarma, tim pre što dva najveća nemačka kluba treba da odigraju još jedan međusobni okršaj do kraja sezone.

Ipak, vodeći tandem sportskog sektora kluba Oliver Kan i Hasan Salihamidžić procenio je da je došao idealan trenutak da se u ekipi izvrši šok terapija posle nekoliko kikseva na domaćem koloseku, i nema dileme da će na kraju sezone, u zavisnosti od njenog ishoda, morati da podnesu raport ostalim rukovodećim strukturama kluba.

Tim pre što je za Nagelsmanovo dovođenje na „Alijanc arenu“ izdvojena prilična novčana svota, kako za obeštećenje Lajpcigu, tako i za petogodišnji ugovor treneru koji je bio projektovan da bavarskom velikanu „udahne mladalači duh“.

Podsetimo, Bajern je 2021. godine Lajpcigu platio 25 miliona evra za Julijanovu slobodu dve godine pre isteka ugovora, dok je mladom strategu dao osam miliona evra po sezoni. Kada se sve to stavi na papir dolazi se do cifre od skoro 65 miliona evra koliko bi na kraju Bavarce mogao da košta jednoipogodišnji eksperiment sa Nagelsmanom, pred kojim su sada dva puta – da naredne tri i po godine sedi kod kuće i naplati kompletan ugovor sa Bajernom ili da se prihvati novog izazova, možda baš u Totenhemu, na čijoj klupi je „bio viđen“ njegov naslednik u Minhenu Tomas Tuhel.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike