UEFA i neutralni tereni: Zvezda je to već osetila na svojoj koži, kao i mnogi ukrajinski klubovi

28.09.2020

12:23 >> 13:26

0

Autor: Jovan Terzić

Crveno-beli dobro znaju kako je kada ne možeš da igraš na svom stadionu

UEFA i neutralni tereni: Zvezda je to već osetila na svojoj koži, kao i mnogi ukrajinski klubovi
Copyright Srđan Bajčetić na meču Zvezda protiv Lestera 2000. godine MN Press

Nestrpljivo u Crvenoj zvezdi čekaju odluku UEFA da li će i gde biti odigrana utakmica sa Ararat Jermenijom u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zbog objave ratnog stanja u bivšoj sovjetskoj republici, Jerevan je otpao kao opcija, pa se sada traži novo rešenje.

Ako neko iz sveta sporta zna kako je to kada ti nesportske stvari kroje sudbinu, onda je to FK Crvena zvezda.

Zbog raspada bivše Jugoslavije propala je generacija evropskih prvaka, kojoj se predviđao dug boravak među najboljima, a ratno stanje u državi uticalo je da crveno-beli svoje rivale u UEFA takmičenjima dočekuju u Sofiji (Sampdorija, Panatinaikos), Budimpešti (Anderleht) i Segedinu (Portdaun, Apolon).

Bilo je to u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka, a pred kraj decenije Zvezdini fudbaleri opet su morali van granica zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, pa su Lion dočekali u Bukureštu, a Monpelje u Sofiji. I to nije sve…

U prvom kolu UEFA kupa za sezonu 2000/01, Lester je odbio da gostuje u Beogradu zbog nestabilne političke situacije u tadašnjoj SR Jugoslaviji. UEFA je uvažila njihov zahtev da utakmica bude odigrana na neutralnom terenu, pa je za domaćina izabran Beč.

Bilo je to baš na današnji dan, 28. septembar, odnosno nekoliko dana pred čuvenih demonstracija 5. oktobra 2000.

Od tada crveno-beli nisu morali više da se sele sa svog stadiona, mada se u više navrata dešavalo da im UEFA zaključa tribine, pa čak i da ih izbaci iz takmičenja, kao za sezonu 2014/15, ali to već nema veze sa ovom temom, jer su razlozi bili drugačiji.

Kada je u pitanju prinudna promena domaćinstva zbog političkih tenzija, osetio je kako to izgleda i Partizan. Crno-beli su 2. oktobra 1991. u 1. kolu Kupa UEFA morali da dočekaju Sporting Hihon u Istanbulu, a kao i Lester protiv Zvezde, još jedan engleski klub nije hteo u Beograd zbog političkih tenzija. Reč je o Lids junajtedu, koji su crno-beli ugostili u holandskom Herenvenu septembra 1999.

Pored srpskih klubova, početkom devedesetih selili su se i hrvatski, pa je Hajduk sa Ajaksom igrao u Ljubljani, a Dinamo (u to vreme Kroacija) je u glavnom gradu Slovenije dočekao B-68 sa Farskih ostrva i Steauu.

Profimedia

U skorije vreme, “Beskućnici” su najviše bili Ukrajinci zbog vojnih konflikta na istoku svoje zemlje. Od 2014. čuveni Šahtjor više ne igra u Donjecku. Posle Lvova i Harkova, “rudari” su se skrasili u Kijevu, gde već neko vreme igraju kao domaćini.

I sam Dinamo morao je da se seli sa svog stadiona za UEFA takmičenja, pa je 2014. Valensiju ugostio na Kipru, u Nikoziji.

Dnjepar je umesto u Dnjepropetrovsku igao protiv Kopenhagena u Kijevu, Zorja je umesto u Lugansku bila domaćin Fejnordu i Legiji takođe u prestonici, kao i Olimpik Donjeck protiv PAOK-a, dok je Marijumpolj ugostio Bordo i AZ u Odesi.

Vrlo je moguće da, nažalost, primera ima još, ali ovo su svakako najpoznatiji. Nadamo se će ih u budućnosti biti mnogo manje…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike