"Orlovi", za vas Mundijal tek počinje! Glavu gore, neka vam Piksi ispriča kako mu je bilo 1990. u Italiji

25.11.2022

10:20

0

Srbija loše odigrala protiv favorita za osvajanje "boginje", ali i dalje drži sudbinu u svojim rukama

"Orlovi", za vas Mundijal tek počinje! Glavu gore, neka vam Piksi ispriča kako mu je bilo 1990. u Italiji
Dragan Stojković juče i 1990. godine - Copyright MN Press

Dan posle poraza od Brazila izgleda kao da nam se svet srušio pred očima. "Orlovi" definitivno nisu to što smo mi zamišljali da jesu, pa zato svi današnji problemi potiču od našeg pogrešnog razumevanja fudbalske stvarnosti, a ne zbog same igre na stadionu Lusail.

Nervirala je totalna nemoć! Osim na momente nismo imali prave odgovore za igru Brazilaca. Vanja na golu bio je kao pred streljačkim strojem, prštalo je po njemu sa svih pozicija i bilo je pitanje samo trenutka kada će negde popustiti koncentracija jednog Piksijevog igrača koja će otvoriti čistu poziciju rivalu za vođstvo. Od klasične "viktorije", igre na jedna gol ništa drugo nije moglo da se očekuje.

Nemoć Tadića i Mitrovića

Šta je bilo potrebno da se uradi? Na pritisak odgovoriti pritiskom na njihovoj polovini. Izbeći situacije kao u drugom poluvremenu gde su Brazilci umornom rivalu spustili svoju poslednju liniju deset metara od linije centra na njegovoj polovini terena, znajući da ni Mitrović, ni Tadić, a još manje Sergej ne mogu da pobegnu Tijagu Silvi i Markinjosu ako neka lopta bude bila ispucana u prazan prostor ka Alisonu, iza leđa štopera. Tite je to lako rešio i sve ono što smo mi mislili da su nam najveće prednosti pretvoreno je u naše najveće minuse.

Da bi Srbija bila sposobna za čuda ravna Saudijskoj Arabiji ili Japanu potrebna je brzina i snaga iz koje se izvlači agresivnost, a "orlovi" ništa od toga nisu imali pripremljeno u plućima za igru od 90 minuta.

Šta je mogao Piksi?

Da li je Piksi mogao "pritiskom na pritisak"? Očigledno da su mu mogućnosti bile sužene! Ipak, predugo je držao na terenu trojku Tadić - Sergej - Mitrović, iako je mogao da nasluti kud' će otploviti njegov brod. Verovatno ne bi bilo mnogo bolje da je Jović ušao ranije, ali vajda bi bila i da se manje gledala nemoć udarne trojke i sačuvala snaga za Kamerun.

Da li može da se prođe grupa? Ako danas mislimo da je to nemoguća misija posle brazilskih 2:0, to znači da smo svih ovih dana neiskreno mislili da imamo bolji tim od "selesaa", a ne poznajemo dovoljno ni istoriju. 

Italija 1990: Osim na klupi, Piksi na terenu

U Italiji 1990. godine Nemačka je rastavila tim velike Jugoslavije sa Ivicom Osimom na klupi i Piksijem na terenu. Jedino što smo uspeli bilo je da budućeg šampiona iznerviramo iznenadnim golom Davora Jozića za 2:1, posle čega smo još dva puta vadili loptu iz mreže.

Posle tog poraza pobeđena je Kolumbija, pa Emirati i u osmini finala Španija. Sa desetoricom protiv Maradonine Argentine odigrali smo možda i najbolju utakmicu na Mundijalu, ali nedostajala je sreća za prolaz u polufinale.

Treba i sada nastaviti dalje kao posle milanskih 4:1 1990. godine. Posle Brazila u petoj brzini svi drugi će izgledati znatno jednostavniji za zaustavljanje, samo je potrebno okrenuti se cilju "sa mirom u glavi i vatrom u srcu", što bi rekao bivši košarkaški selektor Aleksandar Đorđević. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike