Sve što treba da znate o meču sezone za Zvezdu! Za koliko se miliona bore, šta kažu kladionice, gde gledati...

23.08.2022

05:27

0

U prvom meču plej-ofa za LŠ je bilo 3:2, duel počinje u 21, a sudi Englez

Sve što treba da znate o meču sezone za Zvezdu! Za koliko se miliona bore, šta kažu kladionice, gde gledati...
Zvezda - Makabi - Copyright FK Crvena zvezda

Svake sezone se za neku utakmicu da je to ona, koja će odlučiti kako će se sve dalje razvijati. Tako je večerašnji revanš plej-ofa za Ligu šampiona meč sezone za fudbalere Crvene zvezde. Jesen u Evropi je obezbeđena, ali da li u grupi Lige šampiona ili Lige Evrope, znaćemo nakon poslednjeg zvižduka Entonija Tejlora. Naravno, cilj je elita.

U narednim redovima pročitaćete sve što treba da znate o večerašnjem (21.00) duelu prvaka Srbije i Izraela, Zvezde i Makabija iz Haife.

Kao što se dobro zna u prvom meču bilo je 3:2 za Makabi, pa je Zvezdi potrebna pobeda od dva ili više golova razlike za prolaz. Trijumf od jednog gola razlike značio bi produžetke, a možda i penale. Da i dalje važi pravilo gola u gostima, srpski tim imao bi povoljniju situaciju, ali se ono više ne primenjuje.

Kao što je rečeno Zvezda je u prethodnih pet sezona igrala isto toliko puta u grupnoj fazi dva UEFA takmičenja, a sada juri treće učešće u elitnom. U sezonama 2018/19 i 19/20 igralo se u grupi Lige šampiona, a u naredne dve u Ligi Evrope. Prošle sezone, ekipa Dejana Stankovića stigla je do osmine finala u kojoj je poražena od Glazgov Rendžersa.

Koliko bi se zaradilo?

Osim prestiža, bodova za nacionalni koeficijent, plasman donosi i veliku zaradu. 

U ovom trenutku (kada se uzmu u obzir svi prihodi) crveno-beli su već inkasirali oko 12 miliona evra, a plasman u grupu Lige šampiona donosi 15,64 miliona evra.

Pobeda u grupi elitnog takmičenja vredi 2,8 miliona evra, a remi 930.000. Plasman u osminu finala vredi 9,6 miliona, u četvrtfinale 10,6 miliona, polufinale 12,5 miliona, a u finale 15,5 miliona. A pobednik u finalu nosi dodatnih 4,5 miliona evra.

Kada je reč o Ligi Evrope, pobeda u grupi (i kasnije) donosi 630.000 evra, a remi 210 hiljada. Sam plasman u grupu vredi 3,63 miliona evra. U nokaut fazi, samo učešće vredi 500 hiljada evra, osmina finala 1,2 miliona, četvrtfinale 1,8 miliona, polufinale 2,8, a finale 4,6 miliona. Titula u Ligi Evrope vredi četiri miliona.

Malo o istoriji

Ako pričamo o istoriji, Zvezda i Makabi su prošle nedelje odigrali prvi međusobni meč.

Ako se dodatno vratimo u prošlost, crveno-beli su uspevali da nadoknade zaostatak. Tačnije, podsetićemo vas na noviju istoriju. Pre 13 godina odigran je dvomeč sa Dinamom iz Tbilisija. U prvom meču u Gruziji, domaćin je slavio sa 2:0, a onda je usledio revanš u Beogradu. Zvezda je uspela da slavi rezultatom 5:2 i prođe dalje.

Pre pet godina, u okviru plej-ofa za Ligu Evrope, Krasnodar je u Rusiji pobedio sa 3:2, a onda su golove dali Nemanja Radonjić i Gelor Kanga, za konačnih 2:1. Tada su crveno-beli posle deset godina izborili grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Poslednji u nizu evropskih preokreta, Zvezda je ostvarila 2021. godine u dvomeču sa Kairatom. U prvom duelu na gostovanju bilo je 2:1, a u revanšu čak 5:0. Zatim je i ušla u grupnu fazu Lige Evrope.

Šta su rekli treneri?

Stanković je za sebe rekao da je realni optimista.

- Slažem se da utakmica može da traje i 90 i 120 minuta, Svaki rezultat je u igri. Može doći i do penala. Ako se to desi, faktor navijača više ne postoji. Siguran sam da ćemo biti bolji, ali nas Makabi nije iznenadio. To je njihov tim. Imaju jednu ili dve zamene ukoliko se neko povredi. Imaju 13 fudbalera koji mogu da počnu utakmicu. Ne verujem da mogu da nas iznenade - kazao je između ostalog Stanković, a optimizam gaji i kolega Barak Bahar.

FK Crvena zvezda
 

- Došli smo da igramo našu igru. Da kontrolišemo, da pritiskamo, da budemo Makabi iz Haife. Moramo da znamo kako da reagujemo na situacije na terenu. Rizikovali smo kad smo bili u zaostatku kod kuće i uspeli smo da preokrenemo rezultat. Biće to jedna izbalansirana utakmica - objasnio je Bahar.

Profimedia
 
Očekivani sastavi

Ovo bi trebalo da bude sastav Zvezde: Borjan, Eraković, Dragović, Milunović, Rodić, Sanogo (Kangva), Kanga, Bukari, Ivanić, Katai i Pešić.

A ovo gostiju iz Haife: Koen, Sandgren, Planić, Kornu, Goldberg, Mohamed, Lavi, Šeri, Haziza, David i Pjero.

Podsetimo, strelci u prvom meču bili su Pešić i Kanga, a za Makabi Pjero (dva) i Šeri.

Forma ekipa

Zvezda je do sada u nacionalnom šampionatu odigrala pet mečeva i u svim pobedila. Treba reći da je odložila zbog obaveza u Evropi mečeve sa Vojvodinom i Čukaričkim. Tokom vikenda za nama počelo je i prvenstvo u Izraelu, ali je odložen meč prvog kola sa Bnei Sahinom.

Kada je reč o kvalifikacijama za Ligu šampiona, Makabi je izbacio Olimpijakos (ukupno 5:1) i Apolon (ukupno 4:2), dok je Zvezda eliminisala Pjunik sa 2:0 i 5:0.

Šta kažu kladionice?

Prema kladionicama, favorit je Zvezda. Tako na primer, za "kec" važi kvota 1,8. a za "dvojku" i "iks" po 4. A negde je za nerešeno 3,8, a za pobedu gpstiju 4,3.

Gde gledati?

Utakmica će biti direktno prenošena na Premium 1 TV Arena sport, kao i na RTS 1.

Ko sudi?

Glavni arbitar će biti Entoni Tejlor. Ovaj 43-godišnji Englez je vodio meč Zvezde i Jang Bojsa 2019. godine (1:1) posle kojeg su crveno-beli obezbedili mesto u elitnom društvu zbog gola u gostima (duel u Švajcarskoj završen sa 2:2).

- Znamo da je Tejlor veoma cenjen sudija, ali ja nikada ne obraćam pažnju na to ko sudi. Ali naravno da ga poštujem - kazao je Bahar, dok Stankovića nisu ni pitali za izbor sudija.

Kada je žreb za grupnu fazu?

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona biće održan u četvrtak, u Istanbulu sa početkom u 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

U istom gradu, ali u petak (13.00) održaće se žreb za grupe Lige Evrope.

U našoj galeriji možete da pogledate kako su izgledale poslednje pripreme, kao i poslednji trening crveno-belih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike