Srbi prešli igricu, osvojili su sve! Na današnji dan vaterpolisti postali olimpijski šampioni u Riju! (FOTO, VIDEO)

20.08.2022

13:40

0

Autor: G. F.

Tada su naši delfini ujedinili titule olimpijskih, svetskih i evropskih prvaka

Srbi prešli igricu, osvojili su sve! Na današnji dan vaterpolisti postali olimpijski šampioni u Riju! (FOTO, VIDEO)
Vaterpolo reprezentacija Srbije - Copyright MN Press

To što vaterpolo reprezentacija Srbije predstavlja u svetu i to šta o njoj misle konkurenti, verovatno je nezabeleženo u sportu.

Najbolji naš kolektiv svih vremena, nema dileme da je tako, današnji dan može da slavi kao najveći od svih velikih. A bilo ih je!

Ipak, nijedan kao taj 20. avgust 2016. godine. Rio de Žaneiro. Olimpijske igre. To zlato koje nedostaje vaterpolistima Srbije. Sve, baš sve su poosvajali i po nekoliko puta, ali im je to najsjajnije od svih zlata uvek izmicalo.

 

 

A onda je došlo na red i to finale. Veliko, da ne može veće. Na jednoj strani bazena Srbija, na drugoj Hrvatska.

Potpisnik ovih redova pamti kako kolega iz Holandije, koji sedi na press tribini pored njega, već na početku utakmice kuca tekst - Hrvatska je prvak sveta u vaterpolu! To mu beše naslov, a ja pomislih, pa i rekoh srpskom kolegi, "al će ovaj da briše i kuca ponovo".

G. F.
 

Brisao je Holanđanin, baš kao što su izabranici Dejana Savića zbrisali Hrvate. Potopiše ih na dno onog bazena sa 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2). Potopiše ih, osvojiše olimpijsko zlato.

I postadoše svesni da su, kako reče tadašnji kapiten Živko Gocić, "osvojili sve" i "prešli igricu"! Postali su Srbi tog 20. avgusta 2016. godine u Brazilu olimpijski šampioni i pridodali i to zvanje već postojećim - evropskim i svetskim šampionima.

Bila je to poslednja zvanična utakmica za Srbiju već pomenutog Gocića i njegovog kuma Slobodana Nikića. Plakalo se na pobedničkom postolju od sreće i ponosa.

MN Press
 

Danas, šest godina kasnije, oprostićemo se od još šest zlatnih vaterpolista. Od momaka koji su u Tokiju odbranili zlato iz Rio de Žaneira, pa i tako, na svoj način ispisali istoriju vaterpola.

Večeras će na bazenu Milan Gale Muškatirović u Beogradu, šestorica veličanstvenih poslednji put staviti kapicu Srbije na glavu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike