Filip ne prihvata da je najuspešniji vaterpolista Srbije: Deo sam ekipe, trofeji su prolazni, put se pamti

16.08.2022

12:27

0

Osećam se staro, sve će se videti u subotu, na oproštaju

Filip ne prihvata da je najuspešniji vaterpolista Srbije: Deo sam ekipe, trofeji su prolazni, put se pamti
Vaterpolo (12) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pre dve godine, trofejni vaterpolista Filip Filipović je ušao u upravu Partizana, kluba u kom je ponikao,  koji ga je lansirao u reprezentaciju Srbije i koji ima velikog značaja u njegovom životu. Želeo je levoruki šuter da pomogne klubu da se vrati na trofejni put, nešto što je godinama koje su za nama narušeno, te je nakon proteklog perioda sumirao utiske rada u klubu.

Filip je na današnjoj konferenciji otkrio da crno-beli u novu sezonu ulaze sa potpuno novim timom, rekonstrukcija je načinjena, ali kako navodi, jednom je Partizan bio u težoj situaciji, pa su iz toga izvukli pouku.

Mi smo 2002. godine ostali sami, klinci, deca nesnađena, nismo znali sta nas je snašlo, kompletna ekipa je otišla, ostali smo da se borimo protiv tih momaka koji su prešli u druge klubove, gubili smo ali ti porazi su nas definisali kao igrače i klub. Nemamo iluzije da će ovi momci, niti im postavljamo pritisak, porazi su sastavni deo karijera i odrastanja. Mislim da će im sledeća godina biti razvojna, da protiv Mandića, Jakšića, Pijetlovića, Rašoviće, Drašovića, odrastu i da taj pomak bude vidni i to je jedino što ćemo kvantifikovati na kraju sezone. Proteklu sezonu smo završili na 6. mestu, u narednu ušli sa ambicijama, završili na 4. mestu. Ne kažem da ćemo naredne biti drugi, ali želimo da napravimo ekipu koja će za nekoliko godina ići na titulu. Prioritet su nam uz novine i stvari koje smo implementirali, mlađe kategorije, nećemo pričati unapred – istakao je Filip.

Ono što je reprezentativcu Srbije takođe u fokusu, jeste i zvanični oproštaj od reprezentacije, koji će se dogoditi u subotu, od 21 sat na utakmici Srbije i Italije, na bazenu sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”. Filipović je kapicu sa nacionalnim grbom nosio od 2003. godine, mnogo je trofeja u tom periodu, golova, krvi i suza. Emocija je na pretek i danas, dok polako broji dane od poslednjeg meča sa još petoricom saigrača.

Olimpijakos

Igor Milanović i ja napadamo Ligu šampiona sa Olimpijakosom. Jedva čekam da krene nova sezona, da se spremamo za velika dela, za kraj sezone kada je najbitnije. Igor zna zašto je tu. Srpske ekipe su uvek bile konkurentne i ostale - kazao je Filip.

Kad se osvrnem na početak, osećam se staro, ali došao je trenutak da se cela generacija oprosti, tu nam Bane mrda i vrda, ali ćemo ga ubediti kad završi svoje životne ciljeve. Naravno da ima stvari koje smo mogli još da osvojimo, ali  to su bile usputne stanice koje su nas osvestile i pokazale nam lekciju koju smo morali da savladamo, kako bi došli do svih trofeja – kazao je Filip, nakon čeka je usledila upadica da je on upravo srpski najtrofejniji vaterpolista i da to brojke govore:

- Sebe ne smatram tako, nisam pojedinac, deo ekipe sam. Ono što smo uradili kao tim i porodica i put koji smo prošli je ono što ću pamtiti, i to ćemo u subotu i videti. Trofeji dođu i prođu, ali taj put koji smo prešli, kao generacija i porodica, za tih 20 godina, više smo bili zajedno, nego sa svojim porodicama.

Dotakao se Filipović i igrača koji ostaju, mnogi su im pripisali etiketu naslednika, a poraze na Svetskom prvenstvu i u Svetskoj ligi okarakterisali kao neuspeh. Filip, naravno, ima drugačiji pogled.

- Oni imaju svoj put, koji se apsolutno razlikuje od našeg i smatram da sve ove utakmice, koje je javnost nazvala porazima i neuspesima, sve je veliki uspeh, samo ako su svesni da prihvate kao put kojim moraju da prođu do titula. Siguran sam da uz kvalitet koji poseduju i Dejana Savića mogu mnogo više i do titula i do zlata, samo moraju da veruju u to i da javnost verujete u te momke, jer nije lako naslediti ovakvu generaciju, ekipu koja je na 30, 40 takmičenja, bukvalno uzela sva zlata. Što se mene tiče, imaju vetar u leđa i poverenje, a na njima je da izaberu šta žele od života – istakao je Filip Filipović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike