Dan kada su "neponovljivi delfini" odbranili zlato: Mandićeve izjave, Savićev video i "A sad adio" (VIDEO)

08.08.2022

07:00

0

Vaterpolisti nisu izazvale suze samo retkima

Dan kada su "neponovljivi delfini" odbranili zlato: Mandićeve izjave, Savićev video i "A sad adio" (VIDEO)
Copyright Dejan Savić i vaterpolisti Srbije, MN Press

Bio je to letnji, vreli petak, kada su temperaturu do usijanja dodatno doveli vaterpolisti Srbije u bazenu u Tokiju. 

Na programu je bilo polufinale Olimpijskih igara, onih odloženih, a rival "delfinima" je bila Španija. Susret koji će se godinama prepričavati, ali i biti pravi pokazatelj kako rad, pravda i kvalitet donose rezultat.

Sudijske odluke nisu bile na strani Srbije, što je poslužilo kao motivacija ekipi Dejana Savića, te je srušena Španija posle pet utakmica na velikim takmičenjima.

Ali reakcija i emocije koje su bile vidljive na licima naših "delfina" kod mnogih su izazvale dodatnu zabrinutost. Bilo je komentara da su se istrošili, da su emotivno iscrpljeni, kao i da li će nakon velikog trijumfa u polufinalu biti motivisani da igraju za zlato sa realno slabijim rivalom na papiru, Grčkom.

Govorilo se o Mandićevim suzama u izjavi nakon meča, kada je pomenuo zajedništvo i snagu srpskog tima.

Ali, dva dana kasnije, "neponovljivi" su odbranili zlato iz Rija, pa je čitava Srbija ponovo bila na nogama.

Bila je nedelja, pre tačno godinu dana, a Grčka je savladana sa 13:10.

Ponovo se govorilo o Mandićevoj izjavi, ovog puta je bila ona - Hoće neko na vaterpolo?

 

 

Velike emocije tek tada su izašle na površinu.

Bilo je jasno da se tim zlatom opraštaju kapiten Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić, braća Gojko i Duško Pijetlović, dok je Branislav Mitrović u poslednjem trenutku rešio da produži mandat u vodi.

Emotivno je bilo i dva dana kasnije, kada su "delfini" stigli u Beograd, te je na aerodromu usledila pesma - "A sad adio". Da, retki tada nisu zaplakali.

Kada su se odmorili od turnira i puta, ispoštovali su predstavnike medija, navijače i sve zainteresovane za njihov uspeh, te su između ostalog otkrili i kako je selektor Dejan Savić motivisao igrače nakon iscrpljujućeg polufinala, pred meč za zlato sa Grčkom.

- To je bila i opasnost, jer smo znali da smo mi kvalitetnija ekipa od Grčke, koja je sve iznenadilia. Igrali su fenomenalno, dva puta pobedili Mađarsku. Mi onako ispražnjeni, nakon Španije... Dejan Savić je imao taj čuveni sastanak pred finale, sa snimicima porodica, žena, devojaka, dece, gde su nam svi dali podršku. Mi smo plakali pred utakmicu, gledamo te snimke, hoćemo što pre da im se vratimo... Ali znamo kako hoćemo da im se vratimo, hoćemo da dođemo sa zlatom, a ne sa srebrom. Bila je teška utakmica, ušli smo egal, bila je borba do sredine poslednje četvrtine. Bilo je stvarno veliko emotivno pražnjenje, posebno posle toga videa, ali to mu je bio pun pogodak - kazao je tada Dušan Mandić.

Sijalo je zlato pre godinu dana, sija i danas, i sijaće u godinama koje dolaze, jer ono što je ovaj sastav učinio nikome nije pošto za rukom.

Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Sava Ranđelović, Đorđe Lazić, Duško Pijetlović, Strahinja Rašović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović, selektor Dejan Savić.

Ako već nisu dobili srce, želudac, bubrege i moje suze, neka im i taj aplauz! - prokomentarisao je Savić nakon Igara i otkrio da iz poštovanja prema protivničkom selektoru nije tražio tajm-aut u finišu meča sa Grčkom.

Evo jednog aplauza od nas i veliko hvala za sve radosti koje ste nam doneli!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike