Pančev oduševljen senzacijom u Palermu! Trajkovski u stilu Ronalda, zašto da ne napravimo novo čudo?!

25.03.2022

15:27

0

Nekadašnji napadač crveno-belih analizirao meč baraža za Mundijal u Kataru

Pančev oduševljen senzacijom u Palermu! Trajkovski u stilu Ronalda, zašto da ne napravimo novo čudo?!
Tan2022-3-24_235120928_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Fudbalska reprezentacija Makedonije iznenadila je Italiju i izbacila je iz polufinala baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru. Golom Aleksandra Trajkovskog u sudijskoj nadoknadi, naši južni susedi su se izborili za šansu da igraju sa Portugalcima.

Ukoliko bi bili bolji i od Kristijana Ronalda i drugova, plasirali bi se na Mundijal. O svemu pomalo, pričali smo sa Darkom Pančevim, nekadašnjim napadačem Crvene zvezde.

- Retko ko je verovao. Svi su se nadali, ali je retko ko verovao. Iako smo ih pobedili, igrački kvalitet je na strani Italije. Ali je fudbal sport koji dozvoljava da se čuda dešavaju. Takođe moramo da budemo objektivni i da kažemo, da smo iz jednog jedinog šuta dali gol, i to u drugom minutu nadoknade - kazao je Pančev na početku razgovora za 24sedam.

Izgleda da se dobro radi u makedonskoj reprezentaciji?

- Ova generacija je podigla kvalitet makedonske selekcije. Već sam to nekoliko puta rekao, posebno od trenutka kada su se u veznoj liniji pojavili igrači kao (Arijan) Ademi, (Enis) Bardi, (Elif) Elmas i (Ezgan) Alioski, koji trče odlično. Igraju dobro i sa njima smo dobili dobru veznu liniju, a zna se da je to duša tima. Samim tim podigli su i kvalitet na viši nivo.

Pobedili su svojevremeno i Nemce, bili na Evropskom prvenstvu, a sada imaju i šansu za Svetsko. Mogu li i to da učine s obzirom da sada idu na Portugalce?

- E sad... Jeste... Postigli smo te rezultate. Hajde da kažemo da je protiv Nemačke bila opuštenija. To je bila grupna faza (kvalifikacije za SP), pa nismo ni očekivali ništa veliko. Odigrali smo opuštenije, ofanzivnije i bolje. Protiv Italije smo bili mnogo više defanzivni, a ne zato što smo hteli. Na to nas je Italija naterala presingom. Nismo ni centar prešli, ali smo se dobro branili, zatvarali prostor. Trčali smo mnogo i na kraju se sve vratilo.

Kada pričamo o Evropskom prvenstvu, plasirali smo se jer smo bili u toj poslednjoj grupi, D diviziji. Tada sam ja rekao da smo favoriti u grupi. Objektivno nismo zaslužili da budemo tamo, ali su se tako kockice poklopile. Iskoristili smo tu šansu i otišli na Evropsko prvenstvo. Sada je ovo druga težina takmičenja, sada smo prošli tu grupnu fazu, stigli do baraža i napravili dobar rezultat.

YouTube/JasminceMirkovic
 

Da li je moguće novo čudo?

- Sada idemo na Portugal, koji je mnogo ozbiljniji protivnik od Italije. Kada to kažem, mislim na kvalitetnije pojedince, da su u poslednjih desetak godina među najjačim selekcijama u Evropi. Još jedan veliki test, još veći nego onaj sa Italijanima. Ali, čuda se dešavaju. Zašto da ne? Treba verovati, igrati hrabro i čvrsto, pa i ako se ne uspe, neće biti strašno. Ova generacija je već postala herojska u javnosti, među navijačima. I zaslužili su sve pohvale.

Poznajete li lično Trajkovskog? Kako vam se dopadaju njegove partije i da li je možda naslednik Gorana Pandeva, zbog trenutnog učinka u nacionalnom timu?

Profimedia
 

- Trajkovski je odličan igrač. Počeo je u malom klubu i smatram da je dečko u nekom proteklom periodu bio zapostavljen. I to nije bilo realno, trebalo je da više dobija šansu. Ono što je juče uradio, ono je bilo u stilu Ronalda. Ima odličan šut, a to je i ranije radio. Mene nije iznenadilo što je dao takav gol, jer je već šutirao sa 20-30 metara.

Mnoge je verovatno iznenadio, Italijane najviše, ali zna on to. Ima kvalitete, ali ga ne bih upoređivao sa Pandevim, jer su različiti igrači. Trajkovski je probojniji, igra na krilnoj poziciji, kao onaj drugi napadač.

Da li biste još nekog izdvojili u reprezentaciji Makedonije, kao posebno zaslužnog za ove uspehe?

- Ovih nekoliko godina imali smo uspehe, pa bih izdvojio predsednika Saveza (Muamed Sejdini) koji je do sada najuspešniji, po rezultatima. Tu su i selektor (Blagoja Milevski) sa saradnicima, kao i iskusniji igrači. Oni daju tonus ekipe. Osim četvorice koje sam spomenuo ranije, tu su i (Darko) Velkovski, golman (Stole) Dimitrijevski, kapiten (Kire) Ristevski... Ima bitnih igrača koji doprinose uspehu - zaključio je Pančev.

Utakmica sa Portugalcima zakazana je za utorak, pa ćemo da vidimo da li ćemo biti svedoci novog čuda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike