"Bolje sa Savom četvrti, nego sa Stanojem drugi"

08.04.2021

16:17 >> 15:27

0

Navijači komentarišu učinak trenera Partizana, kome je malo toga ziheraški stav doneo u ovoj sezoni

"Bolje sa Savom četvrti, nego sa Stanojem drugi"
Copyright MN Press

Bolje sa Savom četvrti, nego sa Stanojem drugi, zaključak je navijača Partizana koji se mogao pročitati na društvenim mrežama nakon poraza od Crvene zvezde.

Partizan je pred novim “resetom”! Izgubljena je titula i potrošeno mnogo para na plate skupih igrača u sezoni koja ni po jednom parametru ne može da se proglasi uspešnom. Vreme je da se podvuče crta i kaže šta je loše urađeno, a niz pogrešno povučenih poteza datira još od avgusta prošle godine.

Strateški promašaj “broj 1” bilo je obećanje o tituli i nametnuta obaveza Savi Miloševiću da osvoji oba trofeja, iako se već u finalu Kupa protiv Vojvodine videlo da ekipa posustaje, što od umora, što zbog gubitka motiva kod pojedinih igrača. Konkurencija za pojedine pozicije nije ni postajala, klupa tanka da je tanju teško bilo i zamisliti kod ekipe koja želi dva trofeja i izazove u Evropi. Umar Sadik bez prave zamene u napadu, Nemanja Miletić kao prinudno rešenje na desnom beku jedino rešenje, a od svega što nedostaje samo Maki Banjak dolazi u transferu iz ljubljanske Olimpije kao zamena za Strahinju Pavlovića. Uprkos činjenici da tim nema kapacitete, titula se pred Miloševića postavlja kao imperativ!

Očekivano, već pripremni mečevi pokazali su da se klupska politika štednje u prelaznom roku nalazi na stranputici. U šestom kolu, nakon nekoliko setova razmenjenih saopštenja sa Crvenom zvezdom oko suđenja, atmosfera se usijava u Novom Sadu. Još jedan poraz od Vojvodine, primljeni golovi u 89. i 92. minutu sa igračem manje, pa iz dobitnih 1:2 u gubitničkih 3:2 i nastaje slom. Nervozni Milošević uz skandal odlazi sa terena, kasnije i iz kluba, jer niko više nije mogao da ga zadrži. Logično, šest bodova minusa posle odigranih šest kola, dovoljno razloga da šef stručnog štaba poruči – “ljudi, ja ne mogu do titule, pronađite drugoga”.

MN Press

Ekspresno je pronađen Aleksandar Stanojević i odjednom se menja plan! Za nekoliko poslednjih dana prelaznog roka dovode se Filip Holender, Aleksandar Miljković, Ivan Obradović, Svetozar Marković, Miloš Jojić i Žan Kristof Bajbek. Ispalo se pre toga iz Evrope od Šarloa, dok se u domaćem prvenstvu odlazi se na minus od devet bodova uz poraz od Radničkog u Nišu, remi sa Metalcem i jako loš odigran derbi sa Zvezdom. Obećanja i pored svega nisu prestala.

Ide se na titulu, a dobija jalova serija od 19 pobeda i još par korisnih sitnica od kojih klub kao Partizan teško može sklopiti budžet za jednu sezonu! Gde je problem pored izgubljene trke sa Zvezdom?

Nijedno novo ime kod Stanojevića nije lansirano. Svetozar Marković je pokazao klasu, ali on se vraća uz zahvalnost Olimpijakosa što se ozbiljno pripremio u matičnom klubu za mnogo teža iskušenja u Grčkoj i Ligi šampiona. Nemanja Jović je bljesnuo, na derbiju je možda bila prilika da zasija, ali Stanojević ni tu situaciju nije prepoznao kao šansu da napravi dugoročno bolji potez za svoj klub od besmislene i unapred izgubljene jurnjave za Zvezdom. Ne treba ni spominjati da se mali Jović od “Bambija na ledu” na početku utakmice, pretvorio u najvažnijeg igrača ekipe na kraju poluvremena, pa je ulazak malodušnog Lazara Markovića bio težak taktički promašaj kao i na prvom derbiju u Humskoj.

MN Press

Nikad se neće saznati šta bi mlado levo krilo donelo timu da je ostalo na terenu u drugom delu igre, ali njegovo zadržavanje izazivalo je minimalne rizike, a eventualni dobitak bio bi prava “sedmica” na lotou. Posebno što bi  taj potez Stanojevića ostao upadljiv i dopadljiv, nakon što se Dejan Stanković u pauzi odrekao svojih bonusa: Veljka Nikolića i Njegoša Petrovića.

Osim tog praćenja Crvene zvezde, zabrinjava odnos Partizanovih stratega u upravi i stručnom štabu sa realnim životom. Ako u Humskoj postoje ljudi koji misle da bi u slučaju pobede u 164. derbiju nastala takva konfuzija u klubu koji je doživeo četiri poraza u četiri protekle sezone, pa da im u preostalih osam kola iscuri još šest bodova, onda su problemi čelnika Partizana mnogo dublji i kompleksniji od, recimo, onih koji se mogu uočiti kod njihovog trenera. A ni oni stvarno nisu mali, niti su za potcenjivanje:

Smatram da je besmisleno pravilo bonusa. Ako si kvalitet, igraćeš. Ja sam poslednji derbi završio sa tri-četiri bonusa, za sada je Sveta Marković taj koji je neprikosnoven, pa i Jović. Na silu nešto raditi za mene je apsurd – kazao je posle izgubljenog derbija Aleksandar Stanojević.

Treneru Partizana kao da niko nije rekao da je poslednju isplatu na račun dobio zahvaljujući prodaji bonusa Strahinje Pavlovića i Filipa Stevanovića i da samo bonusi već godinama održavaju klub da ne potone pod teretom dugova, reprograma dugova i troškova budućih budžeta. Takođe, ne treba sumnjati u činjenicu da su taktičke zamisli trenera značajno spustile cenu Sejdubi Sumi, a naročito Makiju Banjaku koji nije dobio priliku tokom proleća. Na isti način ona se sigruno podigla Igoru Vujačiću, ali na kraju će sve biti izmereno ponudama od inostranih klubova.

Pročitajte još

Izgubljena je jedna godina, a koliko će biti skupo plaćena zavisiće od brzine kojom će Partizan biti sposoban da se “regeneriše” igračima iz svog pogona. Na vrata kuca nekoliko talentovanih igrača 2003. i 2004. godište, a da još nije iskorišćen potencijal 2001. i 2002. godišta.  Jasno, neće biti za sve njih mesta, ali narednih osam kola mogli da budu prvi filter za najtalentovanije.

Obavezne su i “zahvalnice”, ali kod pravljenja tog spiska čak ni Stanojević neće moći da napravi grešku!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike