Zastanite i napravite pauzu za fiku - Predah na švedski način

07.10.2021

09:30

0

Šveđani su na vrhu liste najsrećnijih naroda sveta, a ovaj mali ritual sigurno doprinosi tome

Zastanite i napravite pauzu za fiku - Predah na švedski način
profimedia-0377310796 - Copyright Profimedia

Šveđani su veliki ljubitelji kafe i drugi najveći potrošači crnog napitka na svetu, odmah iza Finaca.

Objasniti nekome ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svetu. Radi se o pauzi za kafu, ukombinovanoj sa čokoladnim lopticama u kokosu, poslasticama s marcipanom ili nekim drugim slatkišem po želji.

Fika je veliki deo svakodnevnog života svakog Šveđanina, tačnije dnevni predah na koji svi građani polažu pravo. U osnovi, fika samo znači popiti kafu, ali je zapravo mnogo više od toga. Opisana je kao društvena institucija ili čak fenomen.

Šveđani, često okarakterisani kao mirni i nesocijalni, vole svoju fiku. Pruža im priliku da upoznaju nove ljude i druže se sa prijateljima, da provere potencijalne partnere ili da se povežu sa poslovnim svetom.

Profimedia
 

Šveđani sate provode na fiki u gradskim kafićima, ali fika se može odvijati i kod kuće, na otvorenom ili na poslu.

Tako je u Švedskoj uvrežen običaj da neke kompanije ugovorima dodaju klauzulu u kojoj se navodi da zaposleni imaju pravo na fika pauze. Pametan potez, jer mesto fike može biti terapeutsko, promovišući blagostanje i produktivnost.

Istorija fike

Reč “ fika” prvi put je korišćena u 19. veku, kao obrnuta reč za kafu. Tokom tog razdoblja kafa je bila zabranjena u Švedskoj, ali su neki ljudi nastavili da koriste taj proizvod. Poništili su ime kako bi izbegli vlasti i uglavnom su uzimali kafu daleko od javnih mesta. Tradicionalna fika sastojala se od kafe i oko sedam domaćih kolača, koji će se smatrati preteranim u modernim društvima.

Da nema sreće bez fike, potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih zemalja sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike