Misterija o drevnom majanskom astronautu! Komande kao neoborivi dokazi?

20.06.2021

17:30

0

Autor: A.G.

Dokaz veze drevnih Maja i vanzemaljskog života?

Printscreen/Youtube

Misteriju o drevnom majanskom astronautu krije antički grad Palenke, u kome su Maje živele između 600. i 950. godine.

Ruševine Palenke otkrivene su tek 1785. godine.  Među njima je i Hram zapisa, čiji su zidovi ukrašeni hijeroglifima koji beleže stare mitove Maja. Međutim, velika misterija je usledila 1948. godine kada je meksički arheolog Alberto Ruz Luilijer unutar tog hrama otkrio grobnicu do koje se silazi pomoću merdevina.

U unutrašnjosti te grobnice pronađen je spomenik isklesan u kamenu, težak gotovo pet tona, ispod koga je bio sarkofag sa ljudskim telom. U početku se nije znalo da li je to grob nekog majanskog kralja ili sveštenika, ali je 1952. godine, kada je grobnica konačno otvorena, utvrđeno da se radi o grobu kralja Pakala, vladara Palenke.

Smatra se da je kralj Kinih Janav Pakal, rođen 603. godine, dospeo na tron u 12. godini. On je mirno vladao drevnim gradom Palenkom i veruje se da je on zadužen za najlepšu arhitekturu tog grada. Pakal i njegov sarkofag već decenijama pokreću spekulacije o drevnim astronautima.

Printscreen/Youtube

Međutim, u reljefu koji se nalazi na poklopcu sarkofaga koji je primer majanske umetnosti, krije se misterija. Na spomeniku je isklesan čovek u majanskoj odeći u polusedećem položaju, sa nogama na nečemu što liči na pedale i okružen predmetima nalik na dugmad, komande i menjače.

Profimedia

Ovaj prizor tradicionalno se tumači kao Pakalov ulazak u Ksibalbu, podzemni svet Maja. Alternativno tumačenje je, međutim, 1968. godine ponudio švajcarski pisac Erih fon Deniken, u svojoj knjizi “Kočije Bogova”, prema kojoj taj prizor predstavlja astronauta u svemirskom brodu. To je, po njegovom mišljenju, neoborivi dokaz veza drevnih Maja sa vanzemaljskim posetiocima.

Printscreen/Youtube

Ono što je veoma interesantno jeste da su istraživači oko ivica poklopca sarkofaga pronašli traku sa kosmološkim simbolima koji uključuju one za Sunce, Mesec i zvezde, dok se u centru nalazi slika koja označava drvo sveta.

Printscreen/Youtube

Godine 1969, proučavajući taj čuveni spomenik, NASA je otkrila šesnaest naslikanih predmeta koji izgledaju kao komande savremene svemirske kapsule.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti