Priča o lepoti i preživljavanju! Uprkos zabranama, pleme Suri praktikuje neke od najbrutalnijih rituala ikada viđenih

05.12.2021

13:30

1

Priča o lepoti i preživljavanju! Uprkos zabranama, pleme Suri praktikuje neke od najbrutalnijih rituala ikada viđenih
profimedia-0580390266 - Copyright Profimedia

Usred netaknute prirode Etiopije žive brojni autohtoni narodi, a svaki od njih sa sobom nosi karakteristična obeležja, kulturu, tradiciju i verovanja. Tako je pleme Suri jedno od afričkih plemena koje usprkos svim osudama čuva svoje rituale od kojih su neki izuzetno okrutni.

U Suri selima živi između 40 i 2.500 ljudi, a sve odluke donosi veće muškaraca, premda žene uvek izražavaju svoje želje pre većanja.

Suri je pleme poznato po neobičnim i često bolnim pa čak i okrutnim ritualima.

Profimedia
 

U bizarnom ritualu, pripadnice plemena imaju prepoznatljive glinene diskove umetnute u rupe na donjoj usni, što se smatra znakom lepote. Da bi se diskovi umetnuli, njihova donja dva zuba se uklanjaju pre nego što se iseče rupa. Što je tanjir veći, devojčin otac može da traži više krava u miraz kada mu se ćerka uda.

Stoka je izuzetno važna za Suri. Osim što su izvor mleka, krave su skladište bogatstva kojim se trguje. Prosečan čovek poseduje između 30 i 40 krava. Da bi se oženio potrebno mu je oko 60 krava koje će dati porodici svoje žene. Oni će se za svoju stoku, ako treba, boriti do smrti, a neki čak i rizikovati sopstveni život kako bi ih ukrali drugim plemenima.

Profimedia
 

Muškarci u plemenu učestvuju u borbi štapovima, kombinaciji borilačke veštine, rituala i sporta.

"Donga" - ili borba štapovima, tradicionalni je način na koji muškarci impresioniraju žene i pronalaze ženu.

Bore se sa malo ili bez odeće, a nasilni sukobi ponekad dovode do smrti. Osim što pružaju priliku za privlačenje partnera, borbe imaju za cilj da naviknu mladiće na krvoproliće – za koje vođe veruju da će dobro doći ako se sukobe sa drugim plemenima.

Profimedia
 

Poslednjih 20 godina, pleme Suri je obeleženo sukobima sa drugim plemenima i rastućoj upotrebi vatrenog oružja. Nekada su se nesuglasice rešavale nenasilnim sredstvima, raspravama i prigodnim običajima, danas se sve više problema rešava krvnom osvetom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike