Piratska pravila ponašanja: Kazne za laganje, krađu i tuče! Zvižduk i žena na brodu smatrani su lošom srećom

19.05.2021

14:00 >> 14:17

0

Dok su jedni opravdavali reputaciju brutalnosti, drugi su vodili manje-više normalan život, bar na kopnu

Piratska pravila ponašanja: Kazne za laganje, krađu i tuče! Zvižduk i žena na brodu smatrani su lošom srećom
Copyright Profimedia

Pirati su vekovima fascinirali ljude. Život obavijen legendama učinio je gotovo nemogućim razlikovati stvarnost od fantazije. Holivudski filmovi ispunjeni zakopanim blagom, povezima za oči i zlatnim minđušama, prikazuju piratski život kao prevarantsku avanturu. Koliko su blizu istine?

Postoje dokazi da su pirati postojali još od vremena Egipćana. Takođe, vikinški gusari su bili česti u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj tokom 5. veka. Ipak, najveći upad pirata dogodio se na Karibima i kod obala Severne Amerike između 1500. i 1720. godine.

Profimedia

Pročitajte još:

Pirati su generalno vrlo sujeverni. Strahovi i praznoverja često su igrali veliku ulogu u ponašanju i navikama na brodu. Na primer, mnogi pirati su verovali da je zviždanje na brodu peh. Navodno, ako zviždnete dok ste na brodu, vetar bi to smatrao izazovom i mogao bi vam poslati nesrećne vetrove što bi značilo katastrofu na moru.

Još jedno uobičajeno piratsko sujeverje ticalo se žena. Smatralo se lošom srećom imati žene na brodu gusara. Međutim, bilo je nekoliko poznatih žena pirata koje su stekle poštovanje svojih muških članova posade, a takođe su bile i vešti borci.

Profimedia

Pročitajte još:

Prilična je zabluda da su se gusarski povezi za oko nosili da bi se sakrila prazna očna duplja. Stvarnost je bitno drugačija. Povez se nosio da bi se jedno oko stalno prilagođavalo mraku, što bi olakšavalo borbu ispod palube. Tehnika je bila toliko efikasna da je držanje jednog oka zatvorenog, odnosno prekrivenog i danas tehnika koja se koristi u vojsci za noćno preživljavanje.

Gusari su bili vrlo korektni prema svom osoblju što se tiče prava radnika. Većina piratskih brodova koristila se demokratskim sistemom za donošenje važnih odluka. Praksa glasanja i vladavine većine često se koristila kada se odlučivalo kuda će se dalje ploviti ili pri donošenju drugih važnih odluka.

Većina gusarskih posada imala je kodeks pravila kojih su svi članovi morali pridržavati. Ova pravila su uključivala kazne za laganje, krađu ili međusobne borbe na brodu. Borba na obali je bila dozvoljena.

Profimedia

„The Jolly Roger“ je univerzalna gusarska zastava. Ima crnu pozadinu, lobanju i ukrštene kosti na prednjoj strani. Pored ove vezije, postoji širok spektar drugih gusarskih zastava. Prvo pominjanje ove zastave nalazi se u knjizi iz 1724. pod nazivom „Opšta istorija pirata“, Čarlsa Džonsona.

Zašto su insistirali na nošenju zlatnih minđuša? Naime, Pirati su verovali da probijanje kože plemenitim metalima može poboljšati vid, odbiti loše zdravlje i spasiti od utapanja. Minđuše su imale ulogu osiguranja i platežnog sredstva, tako da, ukoliko bi umrli, zlatne ili srebrne minđuše mogle su biti rastopljene i prodate kako bi se od njih platila sahrana. Neki pirati su čak imali svoje adrese urezane u unutrašnjosti minđuša.

Zaključićemo najčešćim stereotipom – Gusari su otimali samo “blago“. Naprotiv, većinu plena činila je hrana, voda, alkohol, oružje, odeća i ljudi.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike