Da li znate zašto Britanci i Amerikanci nemaju isti naglasak?

28.12.2022

15:20

0

Autor: 24sedam

Iako obe nacije pričaju engleski, naglasak se razlikuje

Da li znate zašto Britanci i Amerikanci nemaju isti naglasak?
Sneg u Londonu - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Za dve države koje su toliko bile povezane u istoriji, Amerika i Engleska imaju brojne, veoma očigledne razlike. Uz drugačiju valutu, običaje, način vladavine, preko pravila u saobraćaju do akcenta.

Pixabay
 

Zašto se razlikuje američki i britanski akcenat?

Akcenat predstavlja različito naglašavanje u jeziku, a dijalekat je varijanta jezika, koja uključuje različit vokabular i gramatiku, uz sam izgovor. Ova dva faktora stvaraju dijalekat i dovode do izolacije od originalnog jezika, uz dodir sa drugim narodima.

Profimedia
 

Američki engleski je započeo kao britanski engleski. Prema lingvističarima iz Smitsonijana, Amerikanci su počeli da menjaju jezik samo generaciju posle kolonizacije. Zbog okeana koji ih je delio od domovine, ovaj jezik postao je sve izolovaniji.

Uz to, Amerikanci su došli u dodir sa brojnim narodima, uključujući Indijance, Špance, Francuze, Šveđanje i Holanđanje. Ovi faktori doprineli su tome da se stvori novi, američki dijalekat engleskog jezika.

Profimedia
 

Glavni razlog zašto je došlo do zvučnih promena, pogotovo kada je slovo “R” u pitanju krije se u tome što su tokom Revolucijskog rata, gornji slojevi građanstva u Engleskoj počeli da time pokazuju svoj socijalni status. Vremenom, britanski jezik je zadržao ovaj trend, da se u nekim rečima slovo “R” ne izgovara.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike