Najveći dom na svetu je sav od zlata: Ima 1.788 soba, 257 kupatila i samo jedan dan u godini je otvoren za goste

28.09.2022

15:34

0

Autor: 24sedam

Naveća palata na svetu ujedno je i najveća porodična kuća ikada napravljena

Najveći dom na svetu je sav od zlata: Ima 1.788 soba, 257 kupatila i samo jedan dan u godini je otvoren za goste
profimedia-0004362345 - Copyright Profimedia

Posedovati veliku kuću je fantazija koju svi imamo. Divimo se vilama bogatih i slavnih, ali jedan dom nas ostavlja bez daha.

Najveća vila na svetu poznata je kao Istana Nurul Iman. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, to je najveća rezidencija na svetu.

Palata se nalazi blizu glavnog grada Bruneja, Bandar Seri Begavana, i zvanična je kuća Hasanala Bolkijaha, 29. sultana Bruneja.

Istana Nurul Iman je dom kraljevske porodice, službeno sedište brunejske vlade i sedište sultanata. Budući da mnogi članovi kraljevske porodice imaju državne uloge, oni žive i rade u palati.

Sa svojih 1.788 soba i 257 kupatila, palata u Bandar Seri Begavanu veća je i od Bakingemske palate.

Palata ima garažu za 110 automobila, klimatizovane štale za čak 200 konja i pet bazena. Ovo zdanje se prostire na 200.000 kvadratnih metara.

Zbog svoje veličine palata ima 564 lustera, 51.000 sijalica, 44 stepeništa i 18 liftova.

Sultan posebno voli da sakuplja jedinstvene automobile. Među hiljadama četvorotočkaša, neki su retki i napravljeni su samo za njega. Neki od njih su među najskupljim automobilima na svetu.

Brunejski sultan je takođe ljubitelj umetnosti, zbog čega palata ima zadivljujuću kolekciju umetničkih dela poznatih slikara, uključujući Renoarovu sliku koju je sultan kupio 1980. za 70 miliona dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lina Lee (@linaleetravels)

Vladar Bruneja uživa u luksuzu i eleganciji, a njegova palata je raskošno ukrašena zlatom. Prozori i vrata su ukrašeni pločicama od čistog zlata. Zlato se takođe koristi i za kvake na vratima.

Kada je izgrađena, postala je naveća palata na svetu i najveća porodična kuća koja je ikada sagrađena.

Prema nekim procenama, palata vredi oko 325 miliona evra. Ako poželite da je obiđete, to i možete, ali samo tokom praznika Hari Raja, kojim se obeležava kraj ramazana.

U to vreme sultan Bolkijah otvara svoju palatu za javnost i svi su dobrodošli, bez obzira na nacionalnost i veru. Ova praksa, poznata kao "rumah terbuka" ili "otvoreni dom", podstiče ljude iz svih društvenih slojeva da se okupe kako bi obeležili festivale u Brunejima i Maleziji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike