Neslavni deo istorije Bakingemske palate koji engleskoj kraljici zadaje glavobolje

01.08.2022

15:45

0

Da li se iza slavne palate zaista krije jedan razuzdani detalj?

Neslavni deo istorije Bakingemske palate koji engleskoj kraljici zadaje glavobolje
profimedia-0169316208 - Copyright Profimedia

Da najpoznatije građevine sveta ponekad mogu imati bizarnu istoriju, potvrđuje Bakingemska palata – londonska rezidencija britanskih monarha, ali i jedna od najpoznatijih engleskih turističkih atrakcija.

Raskošno zdanje izgrađeno je 1703. godine za vojvodu od Bakingema, pa je najprije nosila naziv Bakingemska kuća. Sredinom 18. veka kupio ju je kralj Džordž III i pretvorio je u svoju privatnu rezidenciju. S vremenom je kuća proširena i tako postala palata, a 1837. godine sa dolaskom kraljice Viktorije postaje i službena kraljevska rezidencija.

Profimedia
 

Ali, iza ove raskošne i kraljevske prošlosti krije se jedan neslavni detalj. Naime, istoričari ističu kako je na početku 17. veka upravo na ovom mestu postojao bordel za homoseksualce.

U 17. veku širom Londona postojala su mesta koja su privlačila i okupljala gej populaciju. Jedno od tih mesta bio je tzv. Mulberry Garden koji se danas nalazi na severozapadnom delu Bakingemske palate. Premda se ova ideja još istražuje, postoje brojni navodi i opisi koji potvrđuju da bi slavna palata zaista mogla imati razuzdane temelje.

Profimedia
 

Istoričari ističu kako u to vreme nije postojao službeni termin koji bi označio istospolnu seksualnu orijentaciju, već se o ovakvim mestima može čitati iz opisa pesnika i pisaca koji su učestvovali u veselim zabavama.

Neki akteri ovog doba su bili sve samo ne diskretni u opisima svojih avantura, srećom po istraživače i nesrećom po kraljevsku porodicu koja bi verovatno volela da mediji ne pišu o njihovoj rezidenciji kao – bordelu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: punkufer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike