Bila je leglo skandala! Kada bi zidovi mogli da govore, Kensingtonska palata bi sigurno imala mnogo toga da kaže

04.08.2022

18:46

0

Autor: A.G.

Možda nije toliko poznata kao Bakingemska palata, ali njena istorija je podjednako važna i intrigantna

Bila je leglo skandala! Kada bi zidovi mogli da govore, Kensingtonska palata bi sigurno imala mnogo toga da kaže
profimedia-0040270517 - Copyright Profimedia

Smeštena na zapadnoj strani Hajd parka, Kensingtonska palata i njene bašte jedan su od dragulja Londona. Čuvena palata privlači preko 400.000 posetilaca godišnje i treća je najpopularnija palata u Londonu.

Znamo da je Kensingtonska palata jako dugo bila dom raznih članova britanske kraljevske porodice i da je trenutno mesto gde žive Kejt Midlton i princ Vilijam. Ali šta bismo još trebalo da znamo o toj svetski poznatoj palati?

Prvobitno je bila nazvana Nottingham House

Kralj Vilijem III i kraljica Meri kupili su imanje pod tim nazivom davne 1689. godine. Kensingtonska palata postala je kraljevska rezidencija zbog... astme? Zbog zdravstvenih problema kralja Vilijema, on i kraljica Meri preselili su se u Nottingham House, dalje od reke Temze, koja je loše delovala na njegovu astmu. Renovirana je i pretvorena u palatu kakvu danas poznajemo.

Profimedia
 

Rodno mesto kraljice Viktorije na kome je provela detinjstvo

Kensingtonska palata takođe je bila mesto gde je kraljica Viktorija prvi put ugledala princa Alberta. Par je dobio devetero dece, a njihova velika ljubavna priča postala je legenda.

Kraljevska rezidencija je gotovo u potpunosti srušena 1890-ih

Palata je bila zapuštena i engleska vlada je nameravala je da je sruši, ali kraljica Viktorija je naterala parlament da odobri renoviranje.

Kreativna strast kraljice Viktorije počela je u Kensingtonskoj palati

Da li ste znali da je Viktorija bila veoma strastveni umetnik amater? Na neki način, palata je bila njena inspiracija, jer je crtala stvari koje su je okruživale kada je bila dete, uključujući svog psa, njenu guvernantu, gostujuće dame i scenske zvezde.

Profimedia
 

Princeza Margaret priređivala je 60-ih tamo zabave s brojnim zvezdama

Najpoznatiji među prisutnima bili su The Beatles, Peter Sellers, Britt Eckland, Elizabeth Taylor... U palati su odrasli prinčevi Vilijam i Hari. Dvojica braće zvala su Kensingtonsku palatu domom, zajedno sa svojom pokojnom majkom princezom Dajanom.

Profimedia
 

Bila je leglo skandala!

Kada bi zidovi mogli da govore, Kensingtonska palata bi sigurno imala šta da kaže. Tokom godina bila je obavijena mnogim skandalima i tračevima, poput problematičnog ljubavnog života Džordža I. Monarh je ostavio svoju nevernu ženu Sofiju Doroteu u zatvoru u Nemačkoj, a doveo svoju ljubavnicu Engherard Meleusine Bond der Schulenberg. Kensington je takođe bio svedok žučne svađe kraljice Ane sa njenom bliskom prijateljicom Sarom, vojvotkinjom od Marlboroa 1710. godine, što je dovelo do toga da više nikada nisu razgovarale.

Profimedia
 

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, kao i njihova deca princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis, Kensingtonsku palatu nazivaju svojim domom

Kraljica Elizabeta II je porodici princa Vilijama poklonila Apartman 1A, koji se sastoji od niza soba, tačnije 20. Skromni dom pripadao je ranije princezi Margaret. Vilijam i Kejt žive u prostranom apartmanu sa svoje troje dece, ali oni nisu jedini članovi kraljevske porodice koji su trenutno smešteni u različitim delovima imanja. Princeza Eugenia i njen muž žive u Ivi Cottageu; kraljičin rođak, princ Majkl od Kenta i njegova supruga zauzimaju stan 10 i Majklov stariji brat, vojvoda od Kenta, živi sa suprugom u Ren House-u.

Pun je blaga, tajni i duhova!

Uz toliki broj članova kraljevske porodice koji dolaze i odlaze, kao i preko 400 godina legendarne istorije, sasvim je prirodno da je Kensingtonska palata postala nešto poput kraljevskog potkrovlja. Godine 1770. neko je otkrio knjigu crteža Leonarda da Vinčija. Smatralo se da je knjiga pripadala Čarlsu I, ali niko nije baš siguran.

I to je ono što Kensingtonsku palatu čini tako magičnom – nikad ne znate šta ćete u njoj pronaći.

Takođe je bilo izveštaja o čudnim zvukovima i viđenjima noćnih čuvara i stanovnika.

Danas je Kensingtonska palata dom kolekcije kraljevskih ceremonijalnih haljina, kolekcije od preko 10.000 predmeta kultnih haljina. Kolekcija obuhvata odeću koju su nosili Džordž III, kraljica Viktorija, princeza Margaret, Dajana, princeza od Velsa i kraljica Elizabeta II.

Stara je više od 400 godina

Dvospratna rezidencija izgrađena je davne 1605. godine, tačnije pre 417 godina.

Bonus video:


 

 

 



 

 







 




 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike