Da li znate kako su nastale bahanalije? Uživanje u alkoholu staro hiljadama godina

15.11.2021

15:00

0

Iako je u početku bilo rezervirano samo za bogate, situacija se vremenom menjala

Da li znate kako su nastale bahanalije? Uživanje u alkoholu staro hiljadama godina
profimedia-0371039647 - Copyright Profimedia

Čovek i alkohol su povezani od davnina. Mnoge razvijene i manje napredne civilizacije su ga koristile. U njemu su posebno uživali stari Rimljani koji su stvorili jednu od njamoćnijih civilizacija ikada.

Mnoge navike su Rimljani preuzeli od starih Grka. Glavno piće je bilo vino, mada su poznavali i druga, a po uzoru na Grke, za svoje pijanke birali su domove gde su mogli udobno da se smeste i uživaju u alkoholu.

Vremenom, rimski banketi i zabave postale su važan deo svakodnevice. A kada pripadaš eliti, jasno je da zabave uključuju kvalitetnu hranu i pića, pa su se moć i bogatstvo pokazivale kroz njih. Zanimljivo je da na istoj zabavi nisu svi imali iste privilegije kada je izbor pića u pitanju, vladao je princip važniji gost - kvalitetnije vino. Vino je obično bilo servirano u ogromnim posudama i kupovima, pa je i sam Marko Antonije imao posebne zlatne kupove koje je nosio sa sobom. Vino se mešalo s vodom, a piti čisto vino smatralo se varvarizmom.

Profimedia
 

Iako je u početku uživanje u alkoholu bilo rezervisano samo za bogate, situacija se vremenom promenila. Carstvo je postajalo sve bogatije, pa su u pićima jednako uživali i vojnici, seljaci, pa čak i robovi. Od samog početka ispijanja alkohola, postavljalo se pitanje koliko je sve to moralno opravdano. Neki Rimljani smatrali su kako piće uništava, no istorijski zapisi pokazuju kako ni mnogi slavni ljudi tog vremena nisu ostali imuni. Od careva je jedino Cezar trezan preuzeo vlast, August je pio umereno, a Klaudije i Neron uživali su do krajnjih granica.

Profimedia
 

Alkohol je bio važan deo raznih religijskih svečanosti, o čemu uostalom dovoljno govori i činjenica kako su Rimljani slavili Boga vina – Bahusa. Retko ko nije čuo za bahanalije, svečanosti koje su se održavale u njegovo ime. Bilo je tu još i drugih raznih manifestacija, gde su se točili hektolitri alkohola. Ipak, alkohol je primenu našao u medicini. Slavni rimski lekar Galen vinom je čistio rane gladijatorima, a preporučivao ga je i kao sredstvo protiv bolova, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike