Ovo jezero je najdublje u Evropi: Legenda kaže da je Bog kaznio škrtog čoveka pretvorivši mu dvorac u jezero

24.06.2022

15:36

0

Autor: M. J.

Crveno jezero je u stvari kraška jama, nastalo urušavanjem krečnjačke mase posle zemljotresa

Ovo jezero je najdublje u Evropi: Legenda kaže da je Bog kaznio škrtog čoveka pretvorivši mu dvorac u jezero
profimedia-0311922102 - Copyright Profimedia

U Dalmatinskom zagorju, u blizini Imotskog, nalazi se misteriozno Crveno jezero, možda najdublje jezero u Evropi

Profimedia
 

Crveno jezero je u stvari kraška jama, nastalo urušavanjem krečnjačke mase posle zemljotresa ili serije zemljotresa, nakon čega su podzemne vode verovatno izbile na površinu. Ime jezera nema nikakve veze sa bojom vode, već sa bojom stena koje ga okružuju. Ove crvenkaste stene su veoma strme, gotovo vertikalne, uzdižu se do čak 528 metara što uspon čini velikim izazovom. Takođe, one su i dosta trošne i kriju brojne  pećine od kojih neke dostižu i 700 metara dužine.

 

Jezero je dosta male površine, ali njegova dubina je ono što ga čini fenomenom i možda najdubljim jezerom u Evropi. I danas u Imotskom žive ljudi koji veruju da ovo jezero u stvari i nema dno, mada je naučnom metodom utvrđeno da je ono 287 metara duboko. U njemu živi riba imotska glaovica, a vodom se snabdeva od padavina.

 

Zbog svoje nepristupačnosti i izuzetne lepote, Crveno jezero privlači ekstremne sportiste, a kako na visini od 500 metara iznad njega duvaju jaki vetrovi, veruje se da niko nikad nije uspeo da ubaci kamen u njega. Mnogi su pokušali, ali “buć” se nije čuo, jer vetar baci kamen na stene.

Profimedia
 

Magično lepom jezeru lokalci pripisuju i magične moći i ispredaju mnoge legende o njemu. Jedna od najpoznatijih je ona o škrtom bogatašu koji Isusu Hristu nije dao komad hleba, pa ga je Bog kaznio stvorivši Crveno jezero na čijem se dnu nalazi i dvorac i sve bogatstvo oholog čooveka.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike