Otišao je da donira krv, ali je odbijen jer nije želeo da odgovori na jedno pitanje

22.06.2022

15:28

0

Autor: 24sedam

Pitanje na koje nije hteo da odgovori sastavni je deo donorskog protokola

Otišao je da donira krv, ali je odbijen jer nije želeo da odgovori na jedno pitanje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je Škotlanđanin Lesli Sinkler odbio da pred lekarima odgovori na pitanje "Da li ste trudni", prekinut je njegov proces doniranja krvi. Ovaj incident se dogodio tokom popunjavanja formulara koji moraju da popune svi potencijalni donori krvi.

U Strilingu u Škotskoj, na jednoj klinici, medicinsko osoblje ostalo je zatečeno kada je Sinkler rekao da odbija da postupi po delu protokola, jer smatra da je nepotrebno da odgovori na pitanje da li je trudan s obzirom na to da je muškarac u 60-im godinama, objavio je "Dejli mejl".

Međutim, kako procedura nalaže, budući donori krvi moraju odgovoriti na sva pitanja, kako bi se pristupilo uzimanju krvi. Bolničari su objašnjavali Lesliju da je odgovor na pitanje o trudnoći veoma važno jer trudnice ili porodilje čija deca nisu napunila šest meseci ne smeju da daju krv.

Sinkler, otac dvoje dece, kaže da donira krv od svoje 18. godine i da nikad nije bilo nikakvih problema.

Pixabay
 

- Uvek morate da popunite formular i to je u redu - pitaju vas o zdravstvenom stanju ili bolestima. Naravno da se to mora uraditi jer krv mora biti sigurna. Međutim, ovaj put sam na formularu video pitanje koje ranije nije bilo tu: 'Da li ste trudni ili ste bili trudni u poslednjih šest meseci? Jedini ponuđeni odgovori su bili DA i NE -  rekao je za "Dejli mejl" i dodao:

- Razljutilo me je to što se dogodilo, zato šro mnogi bolesni ljudi čekaju na krv, čak i deca. Očajnički im treba pomoć, a moju krv su odbili jer su mi nametnuli obavezu odgovaranja na pitanje na koje je nemoguće odgovoriti - naveo je.

 
Na nesvakidašnji incident odreagovali su i nadležni iz klinike u kojoj se sve odigralo:
 
- Kao javna ustanova moramo biti svesni promena u društvu i da dokučimo kako da postavimo takva pitanja bez diskriminacije, jer imamo obavezu da promovišemo inkluzivnost. Zato svim potencijalnim donorima postavljamo isto pitanje o trudnoći - rekao je profesor Mark Tarner, direktor škotskog Nacionalnog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Bonus video



 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily mail

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike