Jezivo čudo prirode! Ova šuma stvara udovice

26.06.2022

15:30

0

Autor: M. J.

Šuma eukaliptusa ostavlja bez daha sve koji je posete

Jezivo čudo prirode! Ova šuma stvara udovice
profimedia-0213957282 - Copyright Profimedia

U prirodi postoje čuda i prizori zbog kojih vredi otići i na drugi kraj sveta, a jedan takav neobičan fenomen, kojem ne možete a da se ne divite, jeste šuma eukaliptusa koja će vas opčiniti, ali od koje se treba i paziti jer je otrovna. Za nju u Australiji kažu i da “pravi udovice”.

Profimedia
 

Šuma eukaliptusa šarenih stabala i grana duginih boja prirodna je lepota koja se pamti za ceo život, a može se videti u tropskim predelima Indonezije, Nove Gvineje i Filipina. Dugini eukaliptusi mogu da narastu do čak 75 metara visine, a pored intenzivne boje, još jedna njihova specifičnost je i osvežavajući miris koji podseća na miris bora, nane i meda.

Ovo remek-delo prirode formiraju intenzivne nijanse zelene, crvene, narandžaste i ljubičaste koje se prelivaju na kori i stablima duginih eukaliptusa, a različite šare su poput otiska prsta, pa svako stablo ima svoj autentičan izgled.

Profimedia
 

Iako je ovo drveće lepo kao ukras, ova biljka se ne preporučuje u blizini kuća, pre svega zbog gustog korenja koje se plitko širi i lako može da ošteti cevi oko kojih se obmotava. Još jednu opasnost predstavlja i lišće ovog drveća, koje luči otrov, a samo drvo je i lako zapaljivo zbog eteričnih ulja.

Profimedia
 

Jedna od zanimljivih osobina duginih eukaliptusa je i to što lako odbacuju stare grane i koru, zbog čega nije preporučljivo ni zadržavanje ispod njihovih krošnji. Zbog velikog broja smrtnih slučajeva šumskih radnika, za šume eukaliptusa u Australiji postoji izreka da "prave udovice".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike