Kinezi na pragu velikih otkrića: Kažu da su pronašli vodu na Mesecu, ali i čudne vanzemaljske signale

15.06.2022

18:18

0

Autor: 24sedam

Ipak, sve treba detaljno ispitati

Kinezi na pragu velikih otkrića: Kažu da su pronašli vodu na Mesecu, ali i čudne vanzemaljske signale
teleskop - Copyright Profimedia

Tim kineskih naučnika, koji analizira udaljene egzoplanete u potrazi za znakovima života, saopštio je da je pronašao "sumnjive signale" koji bi mogli da upućuju na vanzemaljsku civilizaciju, stoji u izveštaju službenog lista kineskog ministarstva nauke i tehnologije.

Ipak, naveli su da je to samo mogućnost i da otkrića treba detaljno ispitati.

Neobični signali

- Velika je mogućnost da se radi i o nekoj vrsti radio-šuma (smetnji). To treba da ispitamo što može potrajati neko vreme - rekao je Žang Tongđi, glavni naučnik odeljenja "China ET Civilization Research Group".

Stručnjaci su otkrili neobične uskopojasne signale prilikom obrade podataka iz 2019. koje je prikupio ogroman radio-teleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) smešten na jugozapadu Kine.

Pixabay
 

Iako se radi o vrlo hrabroj izjavi zvanične agencije, svetski stručnjaci su brzo istakli da možda postoje i jednostavnija objašnjenja za te signale. 

- Ovo je zanimljivo, ali nemojte se previše nadati - napisao je na Tviteru novinar Endru Džons koji prati istraživanja kineskog svemirskog programa. 

Kineski portal Yicai navodi da su naučnici prilikom obrade podataka 2020. godine otkrili dve grupe signala koje je FAST zabeležio 2019, a da su ove godine pronašli još jedan sumnjiv signal tokom posmatranja planeta.

Peng Bo, direktor FAST-ovog odeljenja u Kineskoj akademiji nauka, kazao je da signali koje je pronašao FAST verovatno dolaze od vanzemaljske civilizacije, ali "da za sada nemaju dovoljno vremena da to detaljno istraže".

Voda na Mesecu

Kineski naučnici su, osim nagađanja da imaju dokaze o vanzemaljskom životu, saopštili da su otkrili i vodu na Mesecu.

Indikacije da voda može biti prisutna na kamenju, koje je sakupio uređaj Čang 5, potvrđena su ispitivanjima na Zemlji, poručili su. Istraživanje je objavljeno u magazinu "Nature Communications".

Lunarna sonda je sletela na površinu Meseca u decembru 2020, a skupila je oko 1,7 kilograma kamenja i mesečeve prašine. Sonda, takođe, meri hemijski sastav uzoraka koje sakuplja. Upravo ti podaci su omogućili Kinezima da pretpostave da su molekuli vode prisutni u sićušnim delovima određenih tipova mesečevog kamenja.

Kineska akademija nauka je potvrdila prisustvo vode u uzorcima koje je sakupila sonda Čang 5.

Prašina koju su istraživali je bila prilično suva, čak i po standardima koji vladaju na Mesec.

Ovakve analize navode naučnike da veruju da je voda nekada postojala na Mesecu, bilo kao hidroksil ili kao H20 u kamenju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike