Domaćin mora da ponudi sve što gost može poželeti, a gost je dužan da odbije - U svetu iranskog bontona

10.06.2022

18:36

0

Autor: A.G.

Tarof je poseban oblik učtivosti i ljubaznog neprihvatanja

Domaćin mora da ponudi sve što gost može poželeti, a gost je dužan da odbije - U svetu iranskog bontona
profimedia-0514516289 - Copyright Profimedia

Iranci imaju dosta komplikovanu listu stvari koje se smatraju dobrim i pristojnim u međuljudskim odnosima.

Kulturni fenomen koji se sastoji od odbijanja nečeg što vam nude, iako vi to želite ima i svoj naziv - Tarof. On bi se najlakše mogao opisati kao lažna ljubaznost, gde su pripadnici društva obavezni da iskažu poštovanje prema drugoj osobi nudeći usluge za koje se nadaju da nikad neće biti prihvaćene.

Ovaj ritual učtivosti znači da, po opštem pravilu, kada vam u domu domaćina ponude bilo kakvu hranu ili piće, počinjete sa „ne, hvala“. Ponuda se tako nudi i odbija nekoliko puta dok vam se ipak na kraju zaista ne posluži.

Profimedia
 

Ima i drugačijih situacija. Zamislite da ulazite u taksi, i naravno vidite vozača po prvi put. Unapred dogovorate cenu vožnje, ali kada stignete na željenu destinaciju, kaže vam da ne morate platiti ništa. Vi se malo bunite, ali taksista ostaje pri svojoj odluci. Zbunjeni izlazite iz vozila ni ne znajući da ste napravili grešku. Vozač je zapravo očekivao od vas da ćete biti uporniji. Kultura tarofa nalaže da barem tri puta ponudite ili odbijete neku usluga, nakon čega je forma zadovoljena, a vi tada možete slobodno izraziti svoje mišljenje, odnosno zatražiti novac ili platiti određenu uslugu.

Profimedia
 

U svetu tarofa, ljubaznost ima počasno mesto. U njeno ime ljudi odbijaju ono šta žele da prihvate, govore šta ne misle, izražavaju ono što ne osećaju, menjaju loše vesti lažnom nadom.

Tarof je izraženiji među osobama koje se dobro ne poznaju, dok je u prijateljskim, poslovnim ili romantičnim vezama veoma redak. Iako je ovaj običaj generalno pozitivan čin, u pogrešnim rukama može se zloupotrebiti, ali treba znati da se bogaćenje na račun nečije ljubaznosti u iranskom društvu gleda s velikim prezirom.

Profimedia
 


Zanimljivo je da se Iranci smatraju jednom od najljubaznijih nacija na svetu. Oni su svom gostu spremni da ponude posljednji komadić hrane u kući ili sopstveni krevet kako bi mu ugodili, što kod turista može izazvati dilemu da li je domaćin zaista tako velikodušan, ili je samo lažno ljubazan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike