Svet je spreman da vidi dosad neizvedenu vratolomiju na nebu! Dvojica pilota će u letu zameniti avione

22.04.2022

15:30

0

Autor: A.G.

Prvi put u istoriji avijacije pilot će uzleteti u jednom avionu, a sleteti u drugom

Svet je spreman da vidi dosad neizvedenu vratolomiju na nebu! Dvojica pilota će u letu zameniti avione
profimedia-0681926216 - Copyright Profimedia

Kada biste čuli da će dva pilota svoje sportske avione podići na visinu od 4.000 metara, zatim obe letelice usmeriti ka zemlji i krenuti u poniranje, a potom iskočiti iz aviona i u vazduhu preći u avion onog drugog, verovatno biste rekli da se radi o filmu "Nemoguća misija" ili nekom drugom holivudskom spektaklu. Vaše mišljenje bi podržao baš svako, ali ovo nije film. Ovo je scenario stvarnog događaja koji će za vikend pokušati da izvedu dvojica pilota, Luk Ejkins I Endi Faringtnon.

 

Sve oči će u nedelju biti uprte u nebo iznad Kalifornije, gledajući dva iskusna pilota u pokušaju da izvedu dosad neizveden vazdušni trik zamene aviona. Ovo je prvi put u istoriji avijacije da će pilot uzleteti u jednom avionu, a sleteti u drugom.

Ovom poduhvatu prethodila su dugotrajna istraživanja i modifikacije aviona. Inženjeri koji su uključeni u projekat priznaju da su u početku bili skeptični, ali da sada to za njih predstavlja veliki izazov.

Ejkins i Farington će leteti svojim avionima blizu jedan drugom na visini od 4.000 metara. Tamo će se motori zaustaviti dok će specijalne kočnice održavati kontrolisanu brzinu od 225 km/h. Tokom spuštanja, svaki pilot će se katapultirati i skočiti padobranom u avion drugog, preuzeti kontrolu i bezbedno sleteti. Plan je da se sve to dogodi za oko 40 sekundi.

 - Razmena aviona je vrhunac moje karijere, a moj cilj je da inspirišem svet i pokažem da je sve moguće - rekao je Ejkins u izjavi.

 

Ejkins i Farington su dvojica najiskusnijih padobranaca i pilota u timu "Red Bull Air Force". Takođe su komšije, a pored svojih kuća su izgradili i malu privatnu pistu za uzletanje.

Ejkins iza sebe ima 21.000 skokova, pilot je komercijalnih aviona i helikoptera, inovator i trener, a 2016. godine je postavio svetski rekord skočivši bez padobrana sa visine od 7.600 metara i sletevši u specijalnu mrežu dimenzija 30x30 metara. To je tek jedan od tri svetska rekorda koja drži.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luke Aikins (@lukeaikins)

Endi Farington, takođe iz Vašingtona, rođen je u porodici padobranaca, a njegova majka Džesi izvela je oko 100 skokova s Endijem u stomaku. Endi je svoj prvi tandem skok izveo u uzrastu od 12 godina, sam je počeo da skače sa 16, i od tada je skupio više od 27.000 skokova i 6.000 sati kao pilot.

Njihov poduhvat će gledaoci u celom svetu moći da prate u direktnom televizijskom prenosu na Red Bull TV, u ponedeljak 25. aprila, s početkom u jedan sat ujutro po našem vremenu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike