Život u kokpitu! Šta jedu, kada spavaju i zašto razgovaraju sa avionom pre leta?

25.05.2021

15:30 >> 19:28

0

Život u kokpitu! Šta jedu, kada spavaju i zašto razgovaraju sa avionom pre leta?
Copyright Profimedia

Prema istraživanju vazduhoplovnog giganta Boinga, svetu će biti potrebno dodatnih 637. 000 kvalifikovanih pilota do 2036. godine. Uz veliku potražnju za ovom industrijom, postoje i brojne pogodnosti koje dolaze uz ovaj posao.

Obuka pilota je skupa i visoko konkurentna, ali uloga pilota je izazovna, visoko odgovorna i korisna. U avijaciji postoje stroge procedure a neka pravila, iako čudna, su neophodna. Jedno od njih je, recimo, da piloti ne smeju da nose bradu. Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da maska sa kiseonikom dobro leže na njihovo lice u slučaju nužde.

Profimedia

I pilote kao i kapetane brodova prati određeno sujeverje. Neki od njih razgovaraju sa svojim avionom pre leta, pozdravljaju ga i podstiču na ugodan let. Piloti nikada ne koriste reč poslednji, izbegavaju da usmeravaju pogleda ka nebu jer to može da „pokrene“ loše vreme i nikad se ne fotografišu neposredno pre leta.

Verovatno ste čuli i da pilot i kopilot ne jedu istu hranu. U pitanju je čista predostrožnost: u slučaju da se jedan otruje ili razboli, drugi će moći da ga zameni.

Profimedia

Tokom dugih letova kapetan i kopilot ne smeju da spavaju u isto vreme iako je uključen autopilot. Na prekookeanskim letovima nekada u avionu se nalaze tri, četiri pilota kako bi mogli da se zamene i da se u potpunosti odmore. Na ovim letovima su isti piloti odgovorni za poletanje i sletanje, dok su dodatni piloti odgovorni za ostale segmente leta.

Pre poletanja od svih putnika se traži da isključe mobilne telefone i to nije zato što njihov signal ometa navigacione instrumente već zato što u momentu kad treba ostati priseban, tokom vanrednih situacija, svi će gledati u telefone što će biti ometajući faktor.

Postoji i strog protokol o korišćenju toaleta. Ukoliko pilot napušta kokpit radi odlaska u toalet, jedna od stjuardesa zauzima njegovo mesto.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike