Koliko tajni krijete? Istraživači znaju odgovor

03.04.2022

09:00

0

Naučnici su došli do zaključka da svaka osoba u proseku čuva 13 tajni, od koji pet nikome ne bi otkrili

Koliko tajni krijete? Istraživači znaju odgovor
Šta bi krali horoskopski znaci? - Copyright Profimedia

Profesor sa Univerziteta u Kolumbiji Majkl Slepian i njegove kolege sproveli su istraživanje u kojem su učestvovale tri grupe od po 200 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o tome da li čuvaju tajne u vezi sa nekim opštim stvarima poput laganja, upotreba droge, krađa i seksualnog neverstva. Istraživači su došli do zaključka da svaka osoba u proseku čuva 13 tajni, od koji pet nikome ne bi otkrili.

Profimedia
 

Ipak, to nije sve. Možda vam vaše tajne stvaraju osećaj mentalne težine, ali studija sugeriše da su one i više od toga. Naime, Slepian je izjavio da kada su ispitanici razmišljali o svojim tajnama, "zapravo su delovali kao da su opterećeni fizičkom težinom". Ovaj snažni efekat se desio čak i kada ispitanici nisu sakrivali nijednu tajnu u tom trenutku.

Profimedia
 

Najnovije istraživanje, naime, zapaža da naši umovi stalno pokušavaju da reše probleme ili da postignu ciljeve koje tek treba postići. Ali tajna je cilj koji nikada ne može da se ostvari. Internet magazin, "The Atlantic", opisuje tajne kao "male glodare u umu koji se ne povuku kada ih udarite".

Profesor Slepian se nada da će ovim istraživanjem uspeti da olakša ljudima osećaj težine koji im stvaraju tajne, jer čak i ako ih ne krijete aktivno, razmišljanje o njima dodatno komplikuje stvari.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike