Ovako se impresioniraju gosti! Specijaliteti od jarebice, fazana, pauna ili noja, obavezni na trpezi starih Rimljana

06.01.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Čist snobizam!

Ovako se impresioniraju gosti! Specijaliteti od jarebice, fazana, pauna ili noja, obavezni na trpezi starih Rimljana
profimedia-0250015691(1) - Copyright Profimedia

Razni su izvori iz kojih istoričari crpe informacije o ishrani starih Rimljana. Arheolozi se na drevnim nalazištima susreću sa posuđem u kome se spremala hrana, a mozaici i freske otkrivaju koja se hrana konzumirala pre 2000 godina. Do dragocenih kulinarskih informacija vode i mnoga dela pesnika i filozofa iz tog perioda.

Jedno je sigurno. Hrana je bila veoma važan aspekt Rimskog carstva. Bogati i siromašni Rimljani jeli su vrlo različite namirnice, a caru je snabdevanje hranom bilo veoma važno da bi izrazio svoj odnos prema rimskom narodu.

Stari Rimljani nisu jeli velike obroke, ali oni najbogatiji su uživali u skupim, raznovrsnim jelima sa hranom iz celog Rimskog carstva. Razlog je snobovske prirode. Skupi i raskošni obroci bili dobar način da pokažete svoje bogatstvo drugima.

Profimedia
 

Rimljani su jeli tri glavna obroka dnevno, jutrakulum ujutro, prandijum u podne i  glavni, večernji obrok poznat kao cena. Obroci su se razlikovali u zavisnosti od socijalne klase i ekonomskog statusa. Ipak, tipični doručak uključivao je hleb, voće i sir. Jaja i povrće  su se jeli često u prandijumu. Najbolja jela čuvana su za večeru više klase.

Stari Rimljani su jeli morske plodove, živinu i meso. Na tanjiru se najčešće nalazila svinjetina, ovčetina, ili dobar komad divljači. Na trpezama su se u posebnim prilikama mogli naći i specijaliteti od jarebice i fazana.

Profimedia
 

Najbogatiji Rimljani su nabavljali namirnice iz udaljenih krajeva carstva kako bi impresionirali goste retkim mesom, često od pauna ili noja.

Hleb je bio važna namirnica koja se kupovala od profesionalnih pekara. Tamniji hlebovi od ječma bili su pristupačniji. Oni sa većim budžetom mogli bi da kupe sitnije vekne od belog brašna. Imućniji građani mogli su da priušte hleb obogaćen mlekom, jajima ili maslacem.

Profimedia
 

Stari Rimljani su jeli puno svežeg i sušenog voća. Razne bobice, jabuke, kruške, limun, dunje, grožđe i šipak. Popularne su bile i smokve iz regije Anadolije. Ovo voće su mešali sa medom, kajmakom ili sirom.

Što se povrća tiče, jeo se kupus, začinsko bilje, lisnato zelenilo, špargle, pečurke, luk, rotkvica, praziluk, celer, krastavci, artičoke i beli luk. Povrće se kuvalo, kiselilo ili jelo u salatama. Rimljani su uzgajali grašak, pasulj i sočivo.

Stari Rimljani su dobro poznati po svojoj ljubavi prema vinu koje su obično pili razblaženo ili aromatizovano. Rimsko vino je bilo jačeg ukusa i sadržalo je više alkohola od vina kakvo konzumiramo danas, pa je razblaživanje vodom bilo uobičajena rutina. Iako su slatka bela vina bila posebno popularna, svako vino moglo se oplemenjivati raznim sastojcima poput pelina, smokve, ruže, špargle, peršuna, rotkvice, lovora, cimeta i šafrana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike