U potrazi za sirom: Najbolje destinacije za ljubitelje mlečnih proizvoda

30.06.2021

18:25 >> 18:30

0

Srbija takođe može da se pohvali sa sirnim destinacijama

U potrazi za sirom: Najbolje destinacije za ljubitelje mlečnih proizvoda
Copyright Pixabay

Dok jedni putuju u potrazi za neobičnom hranom ili prateći trag čokolade po evropskim i svetskim destinacijama, drugi ljudi obožavaju sireve i na put kreću kako bi probali neki mlečni specijalitet.

Jedna od najpoznatijih “sirnih destinacija” je Francuska, tačnije rečeno Normandija, gde se proizvode čuveni kamamber, livaro, pon levek i nufšatel. Gradić Rokfor sur Solzon je poznat po siru napravljenom od ovčijeg mleka sa plemenitim plavim plesnima i koji je zove po mestu gde se proizvodi – rokfor.

Pixabay

Grad Parma, u italijanskoj regiji Emilija-Romanja, poznat je po divnoj arhitekturi, živopisnim pejzažima i hrani. Pored pršute i paste, nezaobilazan dodatak je čuveni sir parmezan. U Parmi se nalazi čak i muzej koji je u potpunosti posvećen ovom italijanskom “kralju sireva”.

Pixabay

Švajcarsko mestašce Grujer je poznato po istoimenom orašastom siru koji se po istoj recepturi pravi od 12. veka. Ukoliko posetite ovaj gradić, moći ćete da obiđete fabriku gde se proizvodi čuveni sir i da probate jela koja se prave od njega.

Pixabay

Takođe, čuveni sir ementaler, sa puno rupa, nastao je u švajcarskoj dolini Emental. U jednoj od mlekara turisti mogu da naprave sopstveni sir.

Verovatno niste znali da je sir gauda dobio ime po gradu u Holandiji u kojem je nastao. U njemu se nalaze muzej i spomenik posvećen siru, a grad organizuje i manifestacije u njegovu čast.

Pixabay

Najpoznatiji sir u Hrvatskoj se proizvodi na ostrvu Pagu. Za pravljenje se koristi mleko ovaca koje su hranjene aromatičnom vegetacijom, naročito žalfijom koja je prekrivrena morskom solju, što siru daje specifičan ukus.

Američka skijaška prestonica Vermont je poznata po farmama koje se uglavnom posećuju tokom jeseni, a turisti se poslužuju čedrom, gorgonzolom, gaudom i fetom. Nezaobilazni dodatak sirevima je preliv od javorovog sirupa.

Pixabay

No, ni Srbija ne zaostaje za ovim svetskim destinacijama. Prateći miris i trag mlečnih proizvoda, možete otići do Zlatibora, Užica, Zlatara i Čačka gde se prave najbolji sir i kajmak.

Na planini Miroč se pravi ukusni tvrdi sir, a Homolje je poznato po sirevima od ovčijeg mleka iz salamure, dok je Pirot, pored peglane kobasice, ponosan i na svoj kačkavalj.

U Zasavicama se pravi najskuplji sir od magarećeg mleka. Za kilogram ovog sira potrebno je 25 litara mleka, a cena mu je oko hiljadu evra.

Sa prodajom nema problema: Sir na tradicionalan način, Foto:AgroTV

Srem je poznat po sremskom ili švapskom siru od koga se prave različiti specijaliteti, a neslani je posebno dobar za čizkejk.

Čuveni su i mokrinski i svrljiški sirevi, kao i sirevi iz manastira Sukovo. I da se  ne ogrešimo, u našoj zemlji nema sela gde se ne pravi sir, pa se Srbija i na taj način može obići.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike