Upoznajte Flipija, burger majstora koji se nikada ne umara

08.10.2020

10:30 >> 10:44

0

Autor: A.G.

Flipi je prvi autonomni robotski pomoćnik u kuhinji na svetu

Upoznajte Flipija, burger majstora koji se nikada ne umara
Copyright Profimedia

Proizvod višedecenijskog istraživanja robotike i mašinskog učenja, Flipi predstavlja sintezu motora, senzora, čipova i procesorske snage, nešto što donedavno nije bilo moguće.

Flipi je napravljen tako da radi pored ljudi na liniji brze hrane. Kada je predstavljen, umeo je samo da okreće hamburgere tokom pečenja, a sada je tu i nova, njegova naprednija verzija. Zahvaljujući ovoj verziji radnici će moći brže da primaju narudžbine, a tu su i opcije za efikasnije pripremanje hrane, poput dubinskih kamera uz pomoć kojih se prati unutrašnja temperatura namirnice koja se priprema. Tu je i opcija koja pomaže da se hrana ne ohladi, pa robot Filipi, na primer, „zna“ da je za pripremu pomfrita potrebno tri minuta, a hamburgera deset, te će pomfrit položiti u ulje nakon sedam minuta od početka pečenja hamburgera.

Profimedia

Flipi je do danas naučio 19 recepata – od pripreme viršli do toga kako se peče pileće belo meso, a očekuje se da se taj broj uvećava, budući da robot ima kapacitet da uči. Obučavan je uz pomoć fotografija, pa je u sistem prvo otpremljeno hiljadu fotografija na kojima je bila hrana u različitim fazama pripreme. Robot je potom na osnovu tih snimaka učio o promenama koje se dešavaju tokom pečenja i kuvanja, te podatke kombinovao sa onima koje dobija od dubinskih kamera.

Profimedia

Robotska ruka spremna je da postane redovni element u velikim kuhinjama u narednoj godini. Ekonomičniji za zapošljavanje od radnika sa minimalnom platom, Flipi je dizajniran tako da se uklopi s radnicima na liniji za pripremu brze hrane. Flipi je dostupan za oko 2.000 američkih dolara mesečno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike