Da li znate kako izgleda kad vas neko troluje

15.09.2022

18:38

0

Autor: 24sedam

Život trolova neraskidivo je vezan za internet

Da li znate kako izgleda kad vas neko troluje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trolovanje je postalo nezaobilazan deo internet žargona. Nastalo od glagola trolovati, od imenice trol. Trol je biće iz skandinavske mitologije – neka vrsta demona, đina. Po lokalnoj folkloristici u pitanju su stvorenja prepoznatljiva po svom obešenjačkom duhu i smislu za zavrzlamu.

Pixabay
 

Danas je trol onaj ko voli da bocka i podbada, da namerno remeti konverzaciju, pogađa tamo gde su sagovornici najslabiji, provocira samo da bi izazvao reakciju, uznemirio ljude.

Život trolova neraskidivo je vezan za internet, s obzirom da i izraz “trol”, u značenju kakvo mu danas pripisujemo, svoj nastanak duguje internet populaciji. Iako je izvorno trol skandinavsko mitološko biće, do nas je došao sa engleskog govornog područja, gde u slengu označava osobu čija je uloga da podbada, provocira, remeti i pravi zbrku, namerno izaziva raspravu i haos radi haosa, najčešće iz puke želje da se zabavi. 

Pixabay
 

Trol na internetu

U moderno vreme, trolovanje najčešće podrazumeva namerno ometanje komunikacije koja se odvija preko interneta, najčešće na različitim društvenim mrežama, forumima, blogovima ili komentarima u onlajn izdanjima novina. U trolovanje može spadati namerno iznošenje netačnih, neproverenih ili “prenaduvanih” informacija u cilju da se napravi zbrka i zavrzlama, iznude komentari, šerovi, lajkovi na društvenim mrežama.

Profimedia
 

Trolovanje može biti i potpirivanje neargumentovanih rasprava i svađa, vređanje po bilo kom osnovu ili pokazivanje odlučne tvrdoglavosti pri branjenju neargumentovanih stavova.

Primer: Trolovanje je kada osoba ode na određeni sajt, kao što je You Tube i namerno ostavi komentar koji direktno nekog vređa ili provocira, u nameri da pokrene lavinu prozivki i komentara. Svaki odgovor na trolovanje predstavlja “hranjenje trola” – drugim rečima, kad odgovarate na provokacije vi tačno dajete trolu ono što on želi, jer zahvaljujući reakcijama on pred sobom ima sate i sate zabave. Stavovi koje trol izražava na internetu najčešće nisu zaista njegovo mišljenje. On to piše samo iz zezanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike