Ludilo! Majkrosoft razvija pametnu tkaninu, prepoznaje dodir i može da vrši funkcije umesto vas!

23.07.2022

16:03

0

Kompanija razvija ovaj patent od 2015. godine

Ludilo! Majkrosoft razvija pametnu tkaninu, prepoznaje dodir i može da vrši funkcije umesto vas!
Majice, odeća - Copyright Profimedia

Iako je Majkrosoftova pasija tehnologija, ona se ne zadržava uvek samo na kompljuterima i telefonima, pa je tako ova planterano poznata kompanija osmislila jedan modni dodatak koji će se svideti mnogima.

Da li ste ikada verovali da će vaše farmerke moći da prepoznaju dodir i pošalju određenu funkciju vašem telefonu?

Zvuči pomalo bizarno, ali je itekako istinito, sa takozvanom pametnom tkaninom, koju ova kompanija razvija.

Evo o čemu se radi.

Šta je pametna tkanina?

Pametna tkanina je vrsta tekstila koji unutar sebe sadrži senzore i provodne niti koje su utkane u samu njenu strukturu, a sa ciljem obavljanja naprednih funkcija prepoznavanja dodira i pokreta. U slučaju kompanije Majkrosoft, u pitanju je pametna tkanina koja bi se našla sa unutrašnje strane džepa na farmericama u koju bi bili ugrađeni slojevi senzora koji bi omogućili detekciju dodira i primanje, procesiranje, i prenošenje podataka prenosi Benčmark.

Pored toga, unutar ove fabrike nalazi se i sistem za obradu podata koji u sebi sadrži modul za mašinsko učenje koji obrađuje pristigle podatke i upotrebljava ih kako bi prepoznao predmete postavljene pored pametne tkanine ili pokrete preko nje. Na primer, ovakav sistem mogao bi da prepozna određeni pokret koji biste napravili preko pametne tkanine i potom poslao signal za određivanje nekog predefinisanog zadatka na vašem mobilnom telefonu vezanog za taj pokret.

Prvi patenti prikazani 2015. godine

Kako navode iz Benčmarka, kompanija je zainteresovana za razvoj pametne tkanine od otprilike 2015. godine od kada je podnela nekoliko patenata vezanih za razvoj ovakve tehnologije, poput pređe koja poseduje napredne funkcionalnosti. Trenutno napredak u razvoju pametne tkanine najverovatnije je nastavak projekta “Capacitivo” iz 2022. godine kada je Majkrosoft razvijao pametnu tkaninu koja bi služila za prepoznavanje hrane i tečnosti koja bi se postavila na ovu tkaninu.

Koliko je "pametna tkanina" zaista inteligentna?

Mogućnosti "pametne tkanine" bi bile raznolike. Poput toga da bi mogao da se razvije pametni zavoji koji bi mogli da prate stanje rane i obaveste korisnika ukoliko je potrebno da posete doktora. Pored toga, razmišlja se o razvoju odevnih predmeta koji bi mogli da snize telesnu temperaturu tokom vrelih letnjih dana.

Ipak, ovi proizvodi ostaju daleko u domenu teorije.

Kako prenosi Benčmakr, jedan od retkih proizvoda koji je koristio ovakvu tehnologiju Levis jakna razvijena unutar projekta “Jacquard” kompanije Google, a koja je upotrebljavala provodne niti i senzore kako bi korisnika podsetila da je telefon ostavio van džepa, ali i napredne stvari poput kontrole pesama na telefonu, nije doživela nikakav komercijalni uspeh.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike