Naučnici otkrili "bazen smrti" u blizini egipatske obale: Ko upliva u njega, nikada ne ispliva! (VIDEO)

23.07.2022

14:53

0

Smatra se da su nastali rastvaranjem džepova minerala deponovanih pre 23 miliona godina

Naučnici otkrili "bazen smrti" u blizini egipatske obale: Ko upliva u njega, nikada ne ispliva! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Bazen smrti nalazi se na dnuCrvenog mora, a da nije reč samo o pustim slovima koja čine naziv, govori činjenica da ko u njega upliva, više ne izađe.

Njega su otkrili istraživači Univerziteta u Majamiju uz pomoć podvodnog vozila na daljinsko upravljanje tokom ekspedicije u severnom delu mora 2020. godine.

Na 1,7 kilometara ispod površine okeana, bazen nema kiseonik i pun je vode sa tolikom koncentracijom soli da je smrtonosan.

- Svaka životinja koja zaluta u slanu vodu odmah bude omamljena ili ugine - rekao je šef tima naučnika.

 

 

- Izgleda da ribe, škampi i jegulje koriste slanu vodu za lov - dodaje, objašnjavajući da morski predatori vrebaju  blizu smrtonosnog bazena da bi se "hranili nesrećnim bićima koja nehotice uplivaju u njega".

Inače, bazen ima skoro 10.000 kvadrata i nije prvi ovakve vrste, štaviše imai ih na nekoliko desetina u Crvenom moru, Sredozemnom moru i Meksičkom zalivu.

Ranije je najbliži bazen sa slanom vodom koji se nalazio u Crvenom moru pronađen najmanje 25 kilometara od obale. Međutim, ovaj je još bliži, na svega 3,6 kilometara od obale Egipta.

Smatra se da su nastali rastvaranjem džepova minerala deponovanih pre 23 miliona godina i najviše ih ima upravo u Crvenom moru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike