Sakura, simbol Japana: Posmatranje rascvetalih trešanja je deo japanske filozofije „da je život lep ali kratak“

14.03.2021

20:00

0

Autor: Slavica Kalaba

Sa cvetanjem trešanja počinje školska godina za đake i nova fiskalna godina za privrednike

Pixabay

Svake godine trešnje u različito doba počinju da cvetaju a Japanci strpljivo čekaju da ugledaju prve ružičaste boje na drveću. U Japanu su trešnje poznate pod nazivom „sakura“ a običaj posmatranja njihovog cvetanja je deo japanske filozofije „da je život lep ali kratak, kao i cvetanje trešnje“.

Odlazak na posmatranje sakure dok cveta je veliki deo Japanske kulture i to se naziva hanami. Obično se svake godine objavljuje kada će trešnje procvetati a to se dešava od sredine marta do početka maja. Ove godine sakura ili trešnje će započeti da cvetaju u aprilu i trajaće naredne dve nedelje.

Pixabay

Najranija sakura se pojavljuje na tropskoj Okinavi u januaru, a poslednja na najsevernijem ostrvu Hokaido početkom maja.

Sam događaj predstavlja prekretnicu u životima Japanaca jer tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike.

Prema legendi, kada je bog planina predložio Ningi, unuku boga Sunca, da se oženi jednom od njegovih dveju kćeri, rešio je da mu, ukoliko za ženu uzme stariju, Visoku Stenu, život njihovih potomaka biće večan i čvrst kao kamen. Ukoliko za ženu uzme mlađu, Procvetalu, život njihove dece biće prelep ali kratak kao sakura – cvet trešnje. Ningi je izabrao Procvetalu i postao je predak japanskih imperatora.

Na japanskim televizijama je običaj da se, uz vremensku prognozu, daje i prognoza kada i gde će procvetati trešnje i kada je najbolji period za posmatranje i uživanje u ružičastim cvetovima. Običaj je da se organizuju izleti i da ljudi sede ispod drveća sakure a mnogi već od ranih jutarnjih sati ili u toku noći zauzimaju najlepša mesta. Na takve izlete ne odlaze samo porodice već i kompanije ih organizuju za svoje zaposlene. Uveče se ispod rascvetalih stabala pale svetiljke a običaj nalaže i da se posade nova stabla.

Pixabay

Postoji 16 vrsta sakure i više od 400 njegovih sorti. U Japanu se trešnje ne gaje zbog ploda već radi cveta. Pretpostavlja se da u ovoj zemlji postoji više od milion stabala trešnji.

Pixabay

Omiljena mesta gde Japanci i turisti odlaze da se posmatra veselo šarenilo boja je u parku Maruiama, na planini Jišino, u zamku Himeji i na pet jezera Fudžija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti