Roboti rame uz rame sa policijskim inspektorima, ali bez prava na oružje

27.03.2021

16:00

0

Autor: A.Gligorijević

Da li će se uskoro na ulicima pojaviti Robokap?

Profimedia

Tokom jedne od akcija oslobađanja talaca u Njujorku, policija je koristila pomoć limenog asistenta, odnosno specijalnog robota opremljenog kamerama da pomogne u rešavanju kompleksne situacije. U pitanju je robot kompanije “Boston Dynamics”.

Vest o angažovanju robota brzo je postala viralna, nakon što su slike policijske akcije dospele na Twitter. Scene su delovale kao iz naučnofantastičnih filmova Pola Verhovena. Gradske vlasti su hitro reagovale i najavile uredbu kojom bi se zabranili policjkski roboti koji su naoružani.

Profimedia

Mnogi su mislili da je upotreba robota u ovakvim situacijama daleka budućnost, tako da je ovaj policijski robot došao kao iznenađenje.

Oni koji su zabrinuti ističu da nemaju ništa protiv da se roboti koriste za demontiranje bombi, ali traže zakone koji bi ovu materiju definisali i sprečili zloupotrebe u budućnosti.

Iz kompanije “Boston Dynamics” su izdali saopštenje u kojem se navodi da je u njihovoj kompaniji zabranjena proizvodnja robota koji u svom sklopu imaju oružje. Takođe od kupaca traže potpisane ugovore kao garanciju da robot neće biti modifikovan i naoružan.

Ovakve brige nisu bez osnova, budući da je u Dalasu 2016. godine jedan robot na daljinsko upravljanje upotrebljen tokom policijske akcije u okviru koje je preneo eksploziv do lokacije na kojoj se nalazio snajperista koji je pre toga usmrtio petoro policajaca. Ovaj događaj je naveo na zaključak da roboti mogu da spasavjau živote ali i da budu zloupotrebljeni od strane terorista što bi moglo naneti štete velikih razmera.

Studija iz 2016. godine sa Univerziteta Bard otkrila je da je preko 280 policijskih agencija u SAD-u dobilo robote kroz sistem 1033 kao pomoć u radu, navodi wired.com.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti