Da li znate da su katolički Božić i Nova godina najbolje vreme za pravljenje dece?

14.12.2022

13:08

0

Autor: 24sedam

Istraživanja pokazuju da je rana zima idealno vreme u godini za začeće

Da li znate da su katolički Božić i Nova godina najbolje vreme za pravljenje dece?
novogodisnji pokloni - Copyright Profimedia

Ako želite bebu, još večeras se bacite na posao, a evo i zašto! Naučnici sa Univerziteta Indjiana 12 godina su analizirali oko 52 miliona trudnoća i otkrili da začeća iz decembra imaju najviše rođene dece. Takođe, parovima se preporučuje da izbegavaju začeće tokom letnjih meseci.

Profimedia
 

Pedijatar dr Pol Vinčester koji je vodio istraživanje objašnjava da su majke koje zatrudne u decembru ili januaru, do letnih meseci u poslednjem tromjesečju trudnoće i tada su izložene najvišoj količini sunčeve svetlosti. Tako dobijaju više vitamina D a to je važno za porođaj, za zdrave kosti bebe, a štiti i od bolesti.

Profimedia
 

Najgori mesec za začeće je jun zbog velike količine pesticida u vazduhu koji negativno utiču na najosetljivije razdoblje trudnoće prvo tromjesečje, a naučnici su ga zbog toga nazvali “toksični”. Posebno se to tiče žena u Evropi i Severnoj Americi.

Unsplash
 

Neka istraživanja pokazala su i da se spina bifia i neobjašnjiva smrt novorođenčadi najviše javlja kod beba začetih u junu – kaže dr Vinčester i dodaje da su isti rezultati i s veštačkom oplodnjom. Naučnici su otkrili i da su ljudi rođeni tokom letnih meseci puno zdraviji nego oni rođeni zimi.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike