U većini zemalja nesrećni parovi mogu odmah da pribegnu dobrom starom razvodu, ali ne i u ovoj

10.05.2022

16:00

0

Kao alternativu država nudi "razdvajanje"

U većini zemalja nesrećni parovi mogu odmah da pribegnu dobrom starom razvodu, ali ne i u ovoj
Profimedia

Zakoni o razvodu širom sveta drastično su varirali tokom godina, a mnoge zemlje su se fokusirale na svoja verska uverenja pri kreiranju zakona.

Zemlja koja se i danas drži katoličkog uverenja da je razvod nemoralan i u kojoj je razvod nezakonit jesu Filipini.

Crkva brak doživljava kao sveti zavet, a filipinski ustav ga podržava kao instituciju koju treba štititi. Crkva veruje da nijedan čovek ne može slomiti ono što je Bog sjedinio kroz zakletvu braka.

Profimedia
 

Mnogi zakonodavci zalagali su se za zakone o razvodu na Filipinima, ali su ih blokirali političari koji imaju konzervativne stavove o braku.

Za utehu, filipinski ustav nudi zakonsko razdvajanje i poništavanje bračne zajednice kao alternativu razvodu, ali to ipak nije razvod po definiciji.

Pravno se supružnici mogu razdvojiti samo ako u zajednici dolazi do fizičkog zlostavljanja, ili u slučaju da alkoholizam i upotreba narkotika postanu gorući bračni problemi. Tada, iako su zakonski odvojeni, bračni drugovi mogu međusobno okončati samo svoje bračne dužnosti, uključujući i zajednički život. Međutim, par je i dalje u braku u očima zakona, te se tako zakonski odvojeni parovi ne mogu ponovo venčati.

Profimedia
 

Možete li da zamislite da muškarac koji želi da kupi novu stambenu jedinicu mora da zatraži „odobrenje“ od svoje supruge, iako su oni razdvojeni godinama. S druge strane, žena mora da koristi prezime svog muža u svim dokumentima, uprkos tome što je odvojena od muža.

Iako nije mali broj Filipinaca koji podržavaju legalizaciju razvoda, Katolička crkva, konzervativci i neke partije i dalje su nezadovoljni tom idejom. S obzirom na njihov jak uticaj u društvu, ostaje da se vidi da li će se stvari pomeriti s mrtve tačke.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti