Najtanji soliter na svetu je 24 puta viši nego širi i smešten je u red milijardera (FOTO)

28.04.2022

11:00

0

Izgrađen od najčvršćeg betona na svetu

Najtanji soliter na svetu je 24 puta viši nego širi i smešten je u red milijardera (FOTO)
Profimedia

Zgrada Steinway na adresi 111 West 57th Street u Njujorku proglašena je najtanjim soliterom na svetu. Reč je o impresivnom arhitektonskom čudu od betona i stakla koje se uzdiže na 435 metara, a koje je široko tek 18 metara.

Toranj ima 84 sprata i ukupno 60 rezidencija, a inspirisan je zlatnim dobom nebodera na Menhetnu pa prema vrhu ima stepenastu strukturu koja se sužava. Poseduje rekordan odnos visine i širine od 24:1 i može da primi samo jedan luksuzni apartman po spratu.

 

Zgrada se na svom vrhu sužava do ravne ivice. Njena istočna i zapadna fasada obložene su pločicama od terakote sa bronzanim akcentima, dok staklene zidne zavese gledaju na Central Park na severu i na Donji Menhetn na jugu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EL-COM Polska (@elcompolska)

Stanovi se prostiru od 360 do 660 kvadratnih metara, a koštaju u proseku od sedam do 66 miliona američkih dolara, piše Pun kufer što i ne čudi za lokaciju na kojoj se nalazi. Neboder Steinway, naime, smešten je u takozvani Billionairs Row red milijardera, područje luksuznih zgrada oko Central Parka u kojem žive neki od najbogatijih ljudi sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ondřej Pinkas (@or3k_)

Takođe, u zgradi se nalazi bazen dužine 25 metara, kao i brojni drugi luksuzni sadržaji.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam