Najlepši su kada su obučeni u belo! Posetite 5 najsnežnijih evropskih gradova

15.12.2021

19:30

0

Saznajte koji grad je poneo titulu kralja snega

Najlepši su kada su obučeni u belo! Posetite 5 najsnežnijih evropskih gradova
profimedia-0318195641 - Copyright Profimedia

Voleli sneg ili ne, praznici uvek izgledaju lepše u gradu pokrivenom belim pokrivačem. Zato, ako putujete i želite beli Božić ili Novu godinu, zaputite se u neki od ovih gradova, jer upravo oni u decembru, prema statistikama, imaju najviše snežnih dana.

Helsinki, Finska – 16,5 snežnih dana mesečno

Profimedia
 

Na petom mestu nalazi se glavni grad Finske, a ako želite da uživate u snežnim radostima, kupite sanke imena „pulkka". Kad ih kupite, zaputite se u Sinebrychoff Park i spustite se po nekom od brojnih brežuljaka. Naravno, u Finskoj se ponašajte kao Finac, i kad se pokvasite i možda već pomalo promrznete, posetite neku od mnogobrojnih sauna, pa se zagrejte na „prijatnih“ 80 stepeni. Ako ste dovoljno hrabri, idite i malo dalje, na zaleđeni Baltik i pridružite se klizanju na ledu.

 

Turku, Finska – 17 snežnih dana mesečno

Profimedia
 

Ostanimo još malo u Finskoj, uostalom, ipak se ovde nalazi i Laponija, zemlja Deda Mraza. Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču još iz 13. veka. Jedan od načina obilaska grada u decembru svakako je i na klizaljkama, s obzirom da je tada reka Aura pod ledom, pa možete klizati uokolo i razgledati znamenitosti. Ako s druge strane, tražite nešto mirnije, zaputite se u muzej Aboa Vetus Ars Nova.

Erfurt, Nemačka – 17,5 snežnih dana mesečno

Profimedia
 

Ovaj za nemačke standardne neveliki grad koji broji nešto više od 200 hiljada duša, krajem godine je prilično beo, a u njemu ćete pronaći brojne bisere srednjovjekovne arhitekture, uključujući i katedralu svete Marije.

Vilnjus, Litvanija – 18,5 snežnih dana mesečno

Profimedia
 

Glavni grad Litvanije je najpoznatiji po baroknoj arhitekturi u samom gradskom središtu, koje je i UNESCO postavio na popis Svetske baštine još 1994. godine. Ako želite doživeti pravi zimski duh i baviti se sportom, skijalište Liepkalnis udaljeno je samo 5 kilometara, a iz njega puca i sjajan pogled na grad. S druge strane, ako odmor ne planirate da provedete aktivno, već kulturno, predlažemo posetu Litavskom nacionalnom umetničkom muzeju u kome ćete istražiti bogatu istoriju zemlje.

Talin, Estonija – 20,5 snežnih dana mesečno

Profimedia
 

I na prvom mestu se nalazi „kralj snega“ u decembru, glavni grad Estonije – Talin. Zimi je boravak u njemu čista romansa, a stari deo grada znan i kao Kesklin se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, te je jedan od najbolje očuvanih gradskih srednjovjekovnih centara na celom kontinentu. Ako se oduševljavate zimskim sportovima, nemojte propustiti odlazak na "Tallinn Song Festival Grounds", koji je zimi centar raznih sportova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike