Sagrada familija dobija deveti od 18 planiranih tornjeva: Biće visok 138 metara i na vrhu će imati ogromnu zvezdu

10.11.2021

10:30

0

Plan je da bazilika bude završena 2026. godine, na stogodišnjicu smrti arhitekte Antonija Gaudija

Sagrada familija dobija deveti od 18 planiranih tornjeva: Biće visok 138 metara i na vrhu će imati ogromnu zvezdu
Sagrada Familia - Copyright Pixabay

Bazilika Sagrada familija u Barseloni će 9. decembra predstaviti toranj Device Marije, visok 138 metara. Pre toga, na vrh devetog od ukupno 18 tornjeva, koliko ih je isprojektovao arhitekta Antonio Gaudi, 29. novembra će biti postavljena zvezda teška 5,5 tona, napravljena od stakla i čelika.

Za troškove izrade ove zvezde izdvojeno je milion i po evra. U njenom središtu biće postavljeno 12 projektora i ona će zasijati kao nova zvezda na nebu Barselone, opisao ju je Jordi Fauli, glavni arhitekta bazilike.

Pixabay
 

- Izgradnjom devetog tornja, radovi na katedrali će biti na pola puta. Ostaje još pet središnjih tornjeva: toranj Isusa Hrista, koji je najviši, i tornjevi četvorice evanđelista, čiji su radovi započeti - kaže Fauli.

Izgradnja dosta zavisi od donacija, sponzora i prodatih ulaznica turistima, kojih je bilo malo u prethodne skoro dve godine. 

Baziliku Sagrada familiju je projektova katalonski arhitekta Antoni Gaudi. Izgradnja je počela 1882. godine, aplan je da bude završena 2026, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Ovaj najposećeniji spomenik, po kome je Barselona prepoznatljiva, uvršten je 2005. godine na Uneskovu listu svetske baštine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike